Search
Close this search box.

TAKTIČKA CRTICA: Quiqe Setien – Real Betis (VIDEO)

Twitter/Real Betis Balompié‏

Još jedna sezona Španjolske La Lige skoro je završila. Kao i svake sezone, netko se istaknuo iznad prosjeka. Ili igrom ili rezultatom. Iz raznih razloga nije nužno da jedno bude u relaciji sa drugim. Ipak, ove sezone Real Betis je ujedinio oboje, te sjajnom igrom došao do sjajnog rezultata i pobudio interese mnogih fanatika igre. Pod vodstvom trenera Quiquea Setiena Betis će sezonu završiti najmanje na šestom mjestu, jer kolo prije kraja ima isti broj bodova kao i petoplasirani Villareal. Ono što je ovu momčad isticalo u red jednih od najzanimljivijih jest način na koji žele igrati, a u dobrom dijelu su i igrali.

>> Quique Setién – opsesivan strateški um (FOTO/VIDEO)

Setien je još u Las Palmasu pokazivao naklonost Juego de Posicionu, a njegova interpretacija ovog pravca igre je jedna od najčišćih na svijetu. Vrlo složen, zahtjevan nogomet, ali ukoliko se pravilno izvede, gotovo ga je nemoguće nadmašiti.

Betis je ove sezone igrao zbilja dobar nogomet. Nogomet prožet „pravilom“ o točno određenom rasporedu, te o jasnoj strukturi, prepun manipulacija, lažnih poteza i iskorištavanja nevidljivih strana. Organiziran, mehaniziran, automatiziran, geometriziran i streteški odmjeren do te mjere da se igralište pretvara u Setienovu omiljenu šahovsku ploču. Potražnja za superiornostima je stalna i vrlo uspješna, a to je jedan od glavnih postulata uspješnog pozicijskog nogometa. Želja za posjedom povlači za sobom i presing te kontra presing. Betis je radio solidan koktel duboke zone i presinga, ali nije bio toliko efektivan kao u igri sa loptom.

Gradnja napada od golmana pa do progresije u završnu trećinu – to je ono što je obilježilo ovu momčad. Početnih 4-3-3 nakon zimskog prijelaznog roka i dolaska Marca Bartre sada često izgleda kao 3-1-4-2, 3-4-2-1 ili 3-4-3 sa modernom hibridnom ulogom „libera“. U svakom slučaju, sposobni su fluidno mijenjati forme, ali nama je to ionako manje bitno s obzirom da je teško opisati proces nečije igre kroz brojeve. Puno bitnije je da oni nude sistemska rješenja problema u igri.

 

A.K.

Pročitajte još:

>> Trener+


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter