68 posto švedskih navijača za ostanak pravila 50+1

Twitter/SD Europe
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Švedska je jedna od zemalja nogometne Europe gdje je pravilo 50+1 na snazi već godinama. Bez obzira imali klubovi desetke tisuća članova ili tek jednu tisuću, pravilo se poštuje. Stoga je portal Fotbolldirekt odlučio provesti anketu o tom pravilu na reprezentativnom uzorku od 2.500 navijača. Rezultati su i dalje debelo u korist postojećeg stanja.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Na pitanje jesu li švedski navijači za zadržavanje pravila 50+1 njih 68% odgovorilo je potvrdno, 24% negativno dok je 8% glasača bilo neodlučno. Čak 64% navijača se izjasnilo da ne postoji takva količina novca koja bi ih natjerala da promjene pravilo.

>> UEFA i Europska unija uz u Hrvatskoj toliko omraženu “ulicu”

Anketa je objavljena u trenucima kada krovna švedska udruga SFSU koja okuplja 26 nogometnih klubova, 48 udruga navijača i oko 50.000 članova pokreće novu kampanju kojom bi podsjetila navijače i nogometne djelatnike o važnosti pravila 50+1. Prije četiri godine je ista krovna udruga švedskih navijača spriječila već gotovo odobreno rušenje pravila. Ipak, pritisak na nogometni savez Švedske je urodio plodom i popularno pravilo je nakon dugačke debate ostalo na snazi.

U korist kampanje su govorili predstavnici svih važnijih švedskih prvoligaša, AIK-a, Malmöa, Göteborga, Hammarbyja (najgledaniji i po broju prodanih pretplata daleko najuspješniji švedski klub). Njihov stav je jasan, žele kontrolirati kako i na koji način se vode klubovi kao i da se ne događaju slučajevi da se dresovi, grbovi i boje klubova nasilno mijenjaju bez konzultiranja navijača.

Važnost pravila je možda najbolje opisala Thelma Ernst kao predstavnica navijača Malmöa izjavivši da je “pravilo važnije od bilo kakvih trofeja jer daje identitet svakom navijaču/članu.

Domagoj Mikulić

Pročitajte još:

>> Navijač oporučno ostavio klubu 1,5 milijuna eura

>> Tako to radi Malmö FF

>> Hammarby IF – klub rekorder švedskog nogometa


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter