837 dana od presude

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Osamsto trideset i sedam dana prošlo je od prvostupanjske presude braći Mamić, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, a posljedično time oštećena je i Republika Hrvatska za 12 milijuna kuna.

Suđenje za drugu i treću optužnicu koje su spojene u jednu, a prema kojoj je iz Dinama izvučeno još 200 milijuna kuna nije ni počelo, a kad će – ne zna se.

Čak se više u medijima nitko ni ne pita kad bi pravomoćna presuda mogla biti objavljena, zašto nije i što se točno čeka te postoje li mehanizmi u kojima eventualnom presudom osuđenici neće dan ranije postati bjegunci pred zakonima Republike Hrvatske. Nitko se ne pita jer izvlačenje novca iz sporta uz zaštitu mafije i politike uz ignoranciju pravosuđa nije anomalija, već činjenica u državi u kojoj živimo, a iste regule vrijede za sve pore hrvatskog društva.

U razdoblju od nepravomoćne presude, kroz tih osamsto trideset i sedam dana, u dvije poslovne godine Dinamo je uprihodio preko osamsto i osamnaest milijuna kuna.

Osamsto trideset i sedam dana ljudi iz Kluba i dalje čuvaju leđa braći, a braća direktno ili indirektno, ovisno s koje strane granice je koji brat, barataju s osamsto i osamnaest milijuna kuna prihoda u pravnom subjektu za koji imaju nepravomoćnu presudu i novo suđenje za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta.

Zaista, u slučaju Dinama pravda je spora i nedostižna. Nitko nikad nije kazneno odgovarao za privatizaciju Dinama u devedesetima te likvidaciju kluba gdje su država i bivši igrači tada ostali oštećeni za preko 300 milijuna kuna, a dvadeset godina kasnije povijest se ponavlja.

Sudska i izvršna vlast očito nemaju interes u procesuiranju kriminala i pljačke u hrvatskom nogometu. Upecaju se neke sitne ribe kako bi se zadovoljila forma, ali kapitalci ostaju ispod površine. Čeka li nas ovakav Dinamo, hrvatski nogomet i na koncu i država u rukama kriminala, politike i nepotizma idućih dvadeset godina? U rujnu 2040. godine sportski direktor Zoran, predsjednik uprave Mario, na čelu Nadzornog odbora Stojan, a počasni predsjednik Zdravko?

Hoćemo li čekati još osamsto trideset i sedam dana da bi se donijela pravomoćna presuda i započelo drugo suđenje? Hoće li itko ikad kazneno i novčano odgovarati za pljačku kluba? Hoće li svi dionici koji su sudjelovali u izvlačenju love nakon presude doći pred lice pravde? To se poglavito odnosi na heroje nacije Luku Modrića i Dejana Lovrena pa dalje redom na sve one koji nisu krali, ali su “držali lojtre”.

Ili je sve to lajanje na zvijezde, a navijači i javnost će biti još svjesniji forumaške parafrazirane parole s maksimirskog sjevera:„Igrači odlaze, Uprave prolaze, u dobru i u zlu, Zdravko i Zoran ostaju uvijek tu…”?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email