AFC Universitas Split: Zahtijevamo ravnopravnost bez kompromisa

Facebook/AFC Universitas Split

Futsal prvoligaš AFC Universitas Split ovogodišnji dio 1.HMNL natjecanja okončao je u petak, 1-1 domaćim remijem protiv Futsal Dinama. Na odmor će Studenti tako sa sedmog mjesta prvenstvene ljestvice u svom premijernom nastupu u elitnom društvu, no ne i bez problema.

Tijekom utakmice protiv Futsal Dinama iz AFCU-a su izložili transparent s natpisom “Zakon o sportu, članak 56. = 0 kn u proračunu?! Ravnopravnost bez kompromisa”, isti je na zahtjev delegata utakmice uklonjen.

Razlozi zbog kojih su se iz mladog i uspješnog futsal kluba odlučili na ovakav javni istup objašnjeni su detaljno u priopćenju koje je AFCU Split objavio, riječ je o sustavu financiranja klubova istog ranga u lokalnoj zajednici. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Debitantska prvoligaška sezona, a uskoro i 2018. godina, nalaze nam se za leđima. Ostalo je neko vrijeme za promišljanje, pogled unatrag, bitke za ostvarivanje jednakopravnosti, ali i snažnu pripremu za ono što predstoji na terenu – a to je borba za ostanak u najboljih osam te doigravanje 1. HMNL.

Otkad je ušao u nacionalni sustav natjecanja, splitski studentski futsal klub AFC Universitas navikao je na brojna nerazumijevanja onoga što radimo – a to je povezivanje vrhunskog sporta s obrazovanjem u vidu osiguravanja dualnih karijera u formi istinski akademskog sportskog kluba. To u praksi podrazumijeva stvaranje pojedinaca koji će u budućnosti biti visokoobrazovan kadar i stupovi društva, bez da im izostaje kontinuirani sportski razvoj (samim time i razine sportske izvedbe), koja samostalno pojedincu u ovom sportu teško može osigurati egzistenciju. Svjesni smo kako naš način rada i postojanja predstavlja nešto strano onima koji nas ne razumiju, ali mi ćemo i dalje gurati „svoj đir“, znajući da su nam namjere čiste, zdrave i zakonski utemeljene. Sve veći broj studenata, profesora i drage publike na našim tribinama, najbolja su nam potvrda da idemo u dobrom smjeru.

Inače, znate i sami, naš Klub okuplja studente i alumnije Sveučilišta u Splitu, a utemeljen je na tradiciji futsal reprezentacije Sveučilišta iznikle unutar UniSport sustava sveučilišnog sporta pod organizacijom Hrvatskog akademskog sportskog saveza. U cijelom tom sustavu, bilježimo jedan od najvećih uspjeha u povijesti našeg nacionalnog sveučilišnog sporta – a to je upravo AFCU.

Prvi prvoligaš pronikao iz sveučilišnog sportskog sustava u povijesti hrvatskog sporta te jedinstven primjer funkcioniranja akademskih kolektiva na konkurentnoj razini sportske izvedbe u Hrvatskoj. Točka – iza toga stojimo.

Nakon uspješno odigrane polusezone u kojoj smo uspjeli parirati svim nacionalnim prvoligaškim klubovima, ostvarivši dobre rezultate te odigravši čvrste i teške utakmice izborivši mjesto po sredini tablice – mir zasluženog Božićnog odmora za AFCU ipak snažno remeti neravnopravnost s drugim splitskim klubovima – istog ranga, lige i sporta.

Postavlja se logično pitanje – zar mi ne igramo istu ligu i imamo približno slične troškove, a klubovi smo istoga grada – koji nas kao takve po istim uvjetima i financira?

Cjelokupni problem nalazi se u tome što će klub potencijalno dobiti samo 36% od iznosa koji klubovi istog ranga u našem sportu dobivaju za 2019. godinu – naprosto zato što klub nije član Splitskog saveza sportova. Sve to se događa, unatoč tome što za AFCU, ZAKON O SPORTU podrazumijeva ravnopravno ostvarivanje prava na financiranje.

Naime, AFCU doista i nije član Splitskog saveza sportova već Splitskog sveučilišnog sportskog saveza – sukladno članku 56. ZAKONA O SPORTU. Prema istom tom članku, AFCU je i osnovan, a sukladno stavku 2. istoga, klub ostvaruje pravo na financiranje iz sredstava proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ne postoji, dakle, niti jedna pravna prepreka da AFCU ne dobije sredstva iz proračuna Grada Splita, temeljem ostvarenog uspjeha i igranja prve lige.

Ipak, da ne bude sve tako crno – naglasit ćemo da je kao „kompenzacija“ na naše zahtjeve, u prijedlogu proračuna grada Splita za 2019. godinu – našem matičnom – Splitskom sveučilišnom sportskom savezu, povećana stavka temeljnih aktivnosti za ukupno 140.000,00 kn – odnosno cca. onih 36% iznosa od onoga što su prijašnjih godina dobivali klubovi prvoligaši u našem sportu. Ovo povećanje proračuna doživljavamo kao čisto kupovanje tišine na što mi ne pristajemo. Konkretno, za svoje temeljne aktivnosti Splitski sveučilišni sportski savez godinama traži povećanje sredstava po toj stavci, s obzirom na njihov širok spektar aktivnosti.

Da objasnimo, Splitski sveučilišni sportski savez kao temeljnu aktivnost ima natjecanja, lige i turnire u 15-ak sportova i besplatne rekreacijske programe za sve studente Sveučilišta u Splitu, kao i nastupe sveučilišnih reprezentacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

AFCU, dakle, kao prvoligaški klub, koji je članica Saveza, ne može se zadovoljiti povećanjem sredstava temeljnih aktivnosti našeg matičnog Saveza, uz napomenu da u objašnjenju Prijedloga javnih potreba u sportu Grada Splita za 2019. godinu, kao razlog povećanja nisu navedena natjecanja članica Saveza u nacionalnom sportskom sustavu, odnosno AFCU-a kao razlog povećanja stavki.

Ponovno i pojednostavljeno – jedan splitski futsal prvoligaš, dobiva potencijalno samo 36% iznosa jer kao klub nije član Splitskog saveza sportova, nego Splitskog sveučilišnog sportskog saveza – prema ZAKONU O SPORTU, po kojem također ne postoji prepreka za ostvarivanje prava na financiranje.

Naš stav po svemu ovome je jasan: AFCU je nepotkupljiv. AFCU nema cijenu. Nema ALI! Ne tražimo cifre, tražimo SAMO UREĐEN I ZAKONIT sustav! Ravnopravnost!

Mi vraćamo sport u Splitu njegovim izvornim vrijednostima definiranim Olimpijskim načelima i Olimpijskom poveljom i nemamo problema s onima koji nas u tome opstruiraju. Nemamo, jer znamo da su nam načela ispravna, znamo da stvaramo jednu zdravu priču i znamo da možemo donijeti nešto novo u ovaj sport, u ovaj grad . uostalom, pogledajte nas.

Jedino što tražimo je ravnopravnost prema kriterijima i pravilnicima koji vrijede za sve druge kolektive u našem gradu. U svojoj borbi nećemo odustati koliko god to trajalo i koliko god to boljelo. Moralnu i pravnu bitku protiv studenata u svjetskoj povijesti nitko nikad nije dobio.
A VAS, AFCU PRIJATELJI, Molimo Vas da stanete uz nas mišlju ili riječju.

Kao akademski klub volimo argumentirane rasprave. Argumenti ispred svega. Tome nas je učio i jedan od najvećih svjetskih govornika Ciceron koji se pitao „Što koriste isprazni zakoni bez primjene?“. I mi se pitamo isto pitanje. Grad je napredan tamo gdje vladaju red i ZAKON“.

https://nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/tportal-grad-split-godinama-placao-pogresnom-futsal-klubu/


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter