Afera SMS, Zdravko Mamić: Da me nije nazvao Željko Širić bio bih u zatvoru

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na Županijskom sudu u Osijeku danas se nastavilo suđenje u tzv. ‘Aferi SMS’ u kojoj su bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blaž Curić, optuženi za sprječavanje dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu.

>> Jutarnji list: Franjo Varga se u kolovozu u Tomislavgradu sastao sa Zdravkom Mamićem

Optuženi su sredinom srpnja pred sudom izjavili da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Danas je na suđenju u svojstvu svjedoka prisutan bio Tomislav Karamarko, nekadašnji ravnatelj Protuobavještajne agencije, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije, ministar unutranjih poslova i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Osim njega svjedoci su bili Ivica Todorić i bjegunac Zdravko Mamić, koji je svjedočio putem videopoziva.

Mamić je, između ostalog, danas pred sudom javnosti otkrio da je hrvatskim institucijama večer prije presude kojom je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, pobjegao zahvaljujući pozivu Željka Širića, nekadašnjeg predsjednika Komisije nogometnih sudaca i dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Zdravko Mamić prvi je danas svjedočio, a prema pisanju Večernjeg lista izjavio je sljedeće:

“Poznat mi je gospodin Varga. Ne mogu se sjetiti točno kad sam ga upoznao, ali znam da je to bilo tijekom mog suđenja u Osijeku. Moj prijatelj Tomislav Karamarko na kavi mi je dao Vargin telefonski broj i rekao da bi bilo dobro da se čujemo jer ima neke podatke koji bi me zanimali. To je bila Vargina inicijativa, ja nisam znao ni da on postoji. Našli smo se u hotelu Osijek, donio mi je neke papire koji mi nisu izazvali oduševljenje, ali rekao je da je to ništa u usporedbi s onim što ima. Bili su to papiri gdje je bilo vidljivo dosta o gospodarskom kriminalu raznih osoba u raznim institucijama, kao i zloupotrebe postupka u kaznenom postupku protiv mene. Kako sam ja bio opsjednut time da dođem do istine, jer sam znao da je postupak protiv mene politički montiran, htio sam doći do informacija. Bilo je nekoliko kontakta između mene i Varge, gdje je on meni poslao osobno ili preko Brune Hotke određenu dokumentaciju, a u jednom trenutku sve sam to predao mom odvjetniku Veljku Miljeviću.

Poznato mi je da je Dinko Cvitan održao sastanak u DORH-u sa svojom zamjenicom Zorkom Fumić, tadašnjim šefom tajnih službi Draganom Lozančićem i bivšim predsjednikom Županijskog suda u Osijeku Antom Rašićem te Vitomirom Bijelićem iz MUP-a, nakon što su suci osječkog suda uhvaćeni u koruptivnim mjerama. Tada je rečeno: “Sada imate Mamića da ga osudite na više od pet godina, ili će vaši suci završiti kao optuženici”. Tako znam znam da mi je proces montiran.

To mi je (op.a. navodne dokazne materijale) donosio Hotko, a bio je kod mene sa svojom obitelji i Varga, jer sam im platio ljetovanje u Gradcu. Nisam s njim puno razgovarao. Vidjeli smo se svega tri puta fizički. Jednom u Osijeku, drugi put na pet minuta kod njegove kuće u Belišću, i treći put kada su se vraćali s mora iz Gradca. Ostali kontakti bili su telefonom ili preko posrednika. – Sazvao sam konferenciju za medije i prezentirao materijale koje mi je Varga dao dva dana prije izricanja presude u Osijeku, kada sam saznao da ću biti osuđen, što je bilo u suprotnosti s mojim očekivanjima. Suci Krušlin i Jukić su u birtiji dogovarali moju presudu, ljudi su to čuli, došli u Zagreb i ispričali mi. S obzirom da Dražen Jelenić nije ništa poduzeo vezano uz tu dokumentaciju, koju je Odvjetništvu predao moj odvjetnik Miljević, shvatio sam o čemu se tu radi i onda sam sjeo u automobil i otišao u BiH. Ono što sam prezentirao na pressici, samo je jedan mali dio onoga što mi je dostavio. Nikada me u životu nećete vidjeti pred tim zločinačkim sudom. Da nisam imao sreću da me nazvao Željko Širić, ja bih bio 29 mjeseci iza zidova osječkog zatvora.

On je (op.a. optuženik Varga) kukao i djelovao kao netko tko ima jako puno problema, a ja sam takav kakav jesam i pomagao sam mu. Rekao je da je dobio nalog za deložaciju iz kuće, trebalo je platiti nekih 50.000 eura za kuću i ja sam mu to dao. Točno je da sam mu kupovao i informatičku opremu, a za neke druge stvari čuo sam preko medija, vjerovatno su od dijela novca kojeg sam mu dao kupovane sprave za vježbanje, kada… Imam osjećaj da je čovjek bolestan od mnogih boleština, evo vidim da je i danas kod doktora, bilo mi ga je žao. Kupio sam mu i auto, u puno navrata sam mu pomagao. Pomažem mu još i danas. Da nisam imao sreću da me nazvao Željko Širić, ja bih bio 29 mjeseci iza zidova osječkog zatvora. Njegovi su prijatelji čuli Jukićev i Krušlinov razgovor u kafiću i prenijeli mu, a on meni.

Politički montirani proces protiv mene završio je na sudu koje vode korumpirani, pokvareni… – krenuo je nabrajati Mamić, a prekinula ga je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač. – Nemojte to komentirati –upozorila ga je ona. – Ispričavam se vama, vi ste krasna dama, ali ja sam s vašim sucima koji su mi sudili i jeo i pio. Dosad nisam uspio raskrinkati tu kriminalnu hobotnicu, ali vjerujem da u dogledno vrijeme hoću. Ako sam gdje pogriješio, žao mi je, sve sam to učinio da dokažem svoju nevinost – zaključio je u svjedočenju Zdravko Mamić.

Tomislav Karamarko je, između ostalog, u svjedočenju potvrdio da je bio posrednik između Zdravka Mamića i Franje Varge, no njegova verzija prvog kontakta nešto je drukčija od one koju je pred sudom iznio bjegunac Zdravko Mamić.

Franjo Varga mi se jednom obratio i zatražio kontakt Zdravka Mamića, jer je Mamić medijski iskazivao nezadovoljstvo što se ne zna tko je nacrtao “svastiku” na Poljudu, što bi trebalo zanimati svakog normalnog građanina, i dan danas se ne zna tko je to napravio. Nakon što sam pitao Mamića za dopuštenje, dao sam mu broj – izjavio je Karamarko prema navodima Večernjeg lista.

Ostale detalje s današnjeg suđenja pročitajte na Nacionalu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email