Akademska zajednica uz Hajduk Za sva vrimena: Splitski fakultet zapečatio jedinstvenu privrženost Hajduku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U hajdučkom moru onih koji već imaju svoje mjesto u parku Za sva vrimena „plivat“ će i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Splita.

Kako ističu akademski starosjedioci sa splitskog PMF-a, „neka pločica s imenom Fakulteta bude tamo za sva vrimena i svjedoči pobjedama i porazima, smiju i plaču novih generacija, neka i naša pločica na slovima parka bude znamen ljubavi i studenata i profesora“.

Pojašnjavajući kako su došli na ideju da PMF upišu u Park, profesori i studenti vratili su se cijelo stoljeće unatrag, u vrijeme kad su Hajduk osnovali splitski studenti u Pragu, a profesor Josip Barač dao našem klubu ime. Nekoliko godina kasnije, kad je osnovano Sveučilište u Splitu, ono je postalo jedan od simbola grada, centar znanstvene, umjetničke i akademske izvrsnosti sa značajnim odjekom (baš kao i Hajdukovim) i izvan granica Dalmacije.

Najstarija sastavnica splitskog sveučilišta osnovana je 1945. i prije samog Sveučilišta, a Prirodoslovno-matematički fakultet kao sljednik te institucije prošle godine je proslavio 75 godina neprekidnog postojanja pod različitim imenima i kontinuiranog školovanja mladih ljudi iz cijele regije u području prirodoslovlja. Poveznica Hajduka i PMF-a nije samo u akademskoj pozadini ni u impresivnoj tradiciji obiju institucija.

Hajduk je i nastavna baza PMF-a, u dvorištu zgrade na sveučilišnom kampusu ponosno stoji Hajdukova murva nastala sofisticiranim genetskim metodama iz originalne Hajdukove murve. Bio je to, kako kažu, tek okidač za upis PMF-a u Park, jer pravi razlozi su već odavno znani:

„Nigdje na svijetu kao kod nas u Dalmaciji jedna institucija nije toliko sinonimizirana s cijelom regijom i njezinim žiteljima. Dalmacija je prepuna simbola, ali sve te slike, zvukove, boje i mirise Hajduk spaja u jedinstveni simbol sviju nas. Nigdje kao ovdje jedan klub nije toliko integriran u društvenu zajednicu da ga možete vidjeti na svakom zidu, čuti u svakoj pjesmi, osjetiti u svakoj pori i domu ovog podneblja. Tu jaku privrženost i spojenost nemoguće je ne primijetiti i svakom fureštu koji posjeti naše more. Stranac bi to nazvao fanatizmom, ostacima tradicionalnog načina života koji iznimno poštuje predaju i tradiciju, racionalno to pokušao objasniti strašću tipičnom za mediteranski temperament. Ali nijedan argument ne može potpuno otkriti što je to u svima nama, koja je to ludost i vatra. Najjednostavnije je reći: to je čista ljubav. Zbog svega je toga Hajduk oduvijek bio narodni klub, klub svih onih koji ga vole, i takav treba zauvijek i ostati. To je njegova esencija, ali i snaga“, poruka je koju su odaslali s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.
Priodoslovno-matematički fakultet pokazao je privrženost Hajduku imenom u Parku gdje se već sada nalazi gotovo 1100 imena i tek nešto više od 800 slobodnih mjesta koje čekaju nove donatore na https://nashajduk.hr/za-sva-vrimena/.

Naš Hajduk


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter