Analiza HNL: Kako su klubovi osvajali bodove

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U nastavku teksta pogledajte graf koji točno pokazuje gdje su Hajduk i Rijeka izgubili bitku za naslov, odnosno kako se to Osijek spasio. Na osnovu osvojenih bodova u prvenstvu odvojene su dvije skupine podataka, bodovi osvojeni s klubovima gornje i donje polovice tablice. Crvena crta na grafu označava granicu ako klub osvoji jednak broj bodova u prosjeku s jednima i drugima.

Hajduk je u borbi za naslov kiksao u dvobojima s klubovima donje polovice, takozvanim “malim” utakmicama, koje Dinamo prolazi bez problema (50 osvojenih bodova Dinama naspram 35 Hajduka), dok su u bodovima s klubovima gornje polovice puno bliži (34 bodova Dinama i 27 Hajduka). Hajduk je drugi klub po uspješnosti sa izravnim konkurentima za titulu.


Rijeka
je u toj utrci kiksala obratno, držala je korak u dvobojima s malim klubovima (50 osvojenih bodova Dinama, 50 osvojenih Rijeke), ali je u onima sa klubovima gornje polovice osvojila samo 23 boda (34 Dinamo, 23 Rijeka). Najveća razlika u korist Dinama s Rijekom je u međusobnim dvobojima, 8 bodova, naspram 2 osvojena Rijeke.

Što se tiče bitke za opstanak nevjerojatan je podatak da je Osijek na 4. mjestu po osvojenim bodovima (19) s klubovima iz gornje polovice, dok je uvjerljivo posljednji u dvobojima s klubovima iz donje polovice tablice s osvojenih samo 14 bodova. Osim ovih podataka vrlo je zanimljiv zbroj Lokomotive. Fenomenalnih 46 bodova s klubovima iz donjeg dijela tablice, samo 4 boda iza Dinama i Rijeke po uspješnosti, a mizernih 6 (?!) bodova s klubovima iz vrha, bez jedne jedine pobjede (čak 6 neriješenih).

Opstanka je Hrvatski dragovoljac koštao isto tako omjer osvojenih bodova s klubovima iz vrha protiv kojih imaju osvojenih samo 8 bodova (imaju samo dvije pobjede, i to na samom kraju prvenstva protiv Hajduka i Splita).

Sjajno se to sve vidi na drugom grafu gdje je X os prosječan broj bodova s donjim dijelom tablice, a Y os prosjek s gornjim dijelom:

Tablica osvojenih bodova s pojedinim klubom, te zbor bodova s klubovima iz gornjeg dijela i donjeg dijela ljestvice. Graf pokazuje prosjean broj osvojenih bodova. Izradio: Robi H.

Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email