Analiza hrvatske nogometne reprezentacije – drugi dio: usporedba s nama sličnima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što smo jučer nacionalnu selekciju usporedili s regionalnim reprezentacijama, nastavljamo našu analizu u kojoj pokušavamo statistički istražiti koliko ima istine u tome kad tvrde da je domaća izabrana A vrsta najkonstantnija, posebno u kontekstu veličine zemlje i ekonomskog statusa.

Ukoliko ste propustili prvi dio mdash; možete ga pročitati ovdje.

Analiza je napravljena na način da smo odabrali tri kriterija za koje smatramo da najrealnije prikazuju konstantnu kvalitetu neke reprezentacije a to su:
1.postotak osvojenih bodova u službenim utakmicama
2.plasman na velika natjecanja (Svjetsko prvenstvo + kontinentalno prvenstvo)
3.prosječno mjesto na FIFAmdash;inoj rang listi

Iako su sva 3 kriterija međusobno uvjetovana (osvojeni bodovi donose plasman na velika natjecanja i bolji koeficijent prilikom ždrijeba, što daje lakše protivnike, itd.), ali smatramo kako je bitno uzeti više parametara da bi dobili što potpuniju sliku toga kakva je sinusoida neke reprezentacije.

Za svaki kriterij napravili smo tablicu, pri kojoj će prvoplasirana reprezentacija dobiti maksimalan broj bodova (jednak broju ekipa na tablici), drugoplasirana jedan manje sve do zadnje reprezentacije koja će zaraditi 1 bod. Zbrajanjem bodova iz svih triju tablica (3 kriterija) dobit ćemo konačnu tablicu koja će nam prikazati gdje se konkretno Hrvatska nalazi u određenoj skupini reprezentacija s kojom ju uspoređujemo.

Usporedba sa sličnim zemljama

U ovom dijelu analize usporedit ćemo našu reprezentaciju sa zemljama koje odokativno održavaju sličnu kulturu rezultata, a brojem stanovnika ili kvalitativno su usporedive s Hrvatskom. To su Belgija, Češka, Danska, Švedska i Grčka.


1.kriterij: plasman na velika natjecanja


2.kriterij: prosječni plasman na FIFAmdash;inoj listi

Tablica i bodovanje:


3.kriterij: postotak osvojenih bodova

Ukupna tablica:

I ovdje je Hrvatska na vrhu uz Čehe, kojima je pobjeda izmakla za još jedan nastup na SPmdash;u (na europskima su 100%mdash;tni), što svjedoči da je Hrvatska i u razredu koji se smatra drugom klasom reprezentativnom klasom (svaka od ovih reprezentacija u jednom je trenutku bila među 7mdash;8 najjačih selekcija na svijetu) ponajveća konstanta. Ostali rezultati nisu začuđujući, radi se o minornim razlikama između Danaca i Šveđana, a Grci i Belgijci su na ovoj ljestvici plasirani uslijed perioda totalnog rezultatskog posta, koji su trajali i po tri kvalifikacijska ciklusa. Sve u svemu, sjajan rezultat za Hrvatsku u ovoj kategoriji.


Vice Karin


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter