Andreas Brännström novi član Hajdukovog stručnog stožera

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Višetjedne najave švedskih medija da je upravo Andreas Brannstrom taj koji će popuniti kadar sunarodnjaka Jensa Gustafssona u stožeru Hajduka danas su i službeno dobile potvrdu.

Podsjetimo, nakon Šveđaninovog preuzimanja klupe ‘Bilih’ predstavljen je njegov stručni stožer u sastavu Mislav Karlogan (pomoćnik), Torbjorn Arvidsson (voditelj kondicijske pripreme), Zlatko Runje (trener vratara), Antonio Sebežević (video analitičar) i Šime Veršić (kondicijski trener), ali je i najavljen mogući dolazak još jednog švedskog stručnjaka.

Brannstrom, punog imena Karl Thomas Christian Andreas Brannstrom, je 45-godišnjak s UEFA Pro licencom, koji je u igračkim danima u svojoj generaciji slovio za jednog od najvećih talenata države, ali su ga u spomena vrijednoj karijeri u ranoj fazi razvoja sputale ozljede.

Svoju trenersku karijeru započeo je 2007. godine u Siriusu gdje je vodio omladinski pogon kluba, a 2008. kao ‘vatrogasno rješenje’ u nekoliko navrata vodio je i prvu momčad, koju je krajem 2009. uveo u drugu ligu, ali se i ponovno povukao voditi mlađe uzraste, ostavši ujedno i asistent tadašnjem treneru prve momčadi Jensu Anderssonu, nekadašnjem sportskom direktoru Hajduka, koji je ovu svoju epizdou u Siriusu okončao nakon pola godine, pa je Brannstrom ponovno preuzeo seniore kluba s kojima je u 2010. i 2011. godini završio na drugom i trećem mjestu treće lige, ne uspjevši u doigravanju izboriti povratak u drugoligaško društvo.

Nakon završenog tečaja za UEFA Pro licencu poslu se vratio 2013. godine dobivši priliku u trećeligašu AFC Eskilstuni, ali nakon svega nekoliko mjeseci zbog neslaganja s upravom napustio je klub i od siječnja 2014. preuzeo Dalkurd s kojim je nakno uspješnih epizoda uspio osigurati plasman u drugu ligu. U ovom periodu Brannstrom je stekao status ‘svojeglavog’ i kontroverznog trenera, jer s Dalkurdom nije ušao u drugoligaško nadmetanje, odbivši ponudu uprave zbog nedostatka njihove vizije o planovima i cilju momčadi u drugoj ligi. U kasnijoj fazi trenerske karijere 45-godišnjak je često komunicirao netrpeljivost prema rasizmu, pričao o namještanju utakmica u švedskom nogometu, što je sigurno uvelike utjecalo i na ‘elan’ klubova u vidu angažiranja Brannstroma, no novi trener Hajduka na takve je medijske konstrukcije odgovarao u sljedećem stilu: “Sigurno su mi ti potezi nanosili štetu u vidu angažmana, ali zahvaljujući njima mogu prati zube pred ogledalom bez da zatvaram oči”.

Nakon odbijanja suradnje s Dalkurdom uslijedio je njegov povratak radu s mladima, ovaj put u Hammarbyju koji napušta nakon godinu dana (U19 odveo do drugog mjesta, a s U21 osvojio švedsko prvenstvo), da bi ponovno vodio Dalkurd, ovaj put u drugoligaškom društvu. S njima je sezonu završio na drugom mjestu i time osigurao izravan plasaman u elitni razred švedskog nogometa, ali, pogađate – tamo ih nije poveo napustivši ponovno klub i okrenuvši se projektima u kojima su jasnije iskomunicirani planovi i ciljevi.

Nakon pauze od osam mjeseci u kolovozu 2018. preuzeo je drugoligaša Jonkopings Sodru u kojem je ostao sve do prošlogodišnjeg prosinačkog rastanka. U 2019. odveo je momčad do četvrtog mjesta, ostavši dva boda kratak za mjestom koje vodi u doigravanje za ulazak u prvu ligu, ali to mu je uspjelo prošle godine kada su osvojili baš treće mjesto, ali u doigravanju za ulazak usprkos dobrim izdanjima u dvije utakmice upisuju 4-1 poraz od Kalmara.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email