Arbitražni sud bitan faktor odlučivanja ili samo fikus?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email


Pritisak Nogometnog sindikata na HNS putem UEFA-e polako daje rezultate. Istina, za sada prilično stidljivo i uz veliki oprez, vidljiv u odlukama HNS-a, što je i djelomično razumljivo – ne žele da netko odlučuje u njihovo ime. Najbolje se to vidi u primjeru Arbitražnog suda koji bi trebao biti neovisna instanca u sporovima unutar HNS-a:

The Ultimate Managed Hosting Platform

HNS je nakon sastanka, na kojem su sudjelovali predstavnici HNS-a, Udruge klubova Prve HNL, hrvatskih članova ECA-e i udruge “Nogometni sindikat” te predstavnici UEFA-e, organizacije europskih klubova (ECA), organizacije europskih profesionalnih liga (EPFL) i svjetske organizacije igrača (FIFpro), donio priopćenje (04.11.2013.) u dijelu koji je vezan za Arbitražni sud:

“Arbitražni sud HNS-a ostaje u okviru HNS-a, a neovisan je bio i do sada. Novina u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a koji stupa na snagu 01. siječnja 2014. je u tomu da određeni broj arbitara predlažu predstavnici klubova i igrača, a u pojedinom predmetu da svaka strana odabere po jednog arbitra. Dakle, ne radi se o revolucionarnim promjenama, niti će se značajnije izmijeniti rad Suda koji je i do sada odlučivao isključivo temeljem stanja u spisu i propisa.”

Prije ovog pritiska, Arbitražni sud je imao samo šest (6) sudaca koje nisu predlagali igrači ili njihovi predstavnici. Od te šestorice sudaca biraju se 3 koja čine vijeće da bi donijeli pravorijek u pojedinom arbitražnom sporu. Od ove godine u Arbitražnom sudu može biti do 15 sudaca, dok u vijeće za pojedini slučaj ulaze i dalje 3. U pravilniku od 01.01.2014., vidljivo je da sada igrači,preko svojih predstavnika,imaju pravo predlaganja arbitara u Arbitražni sud (3-5 sudaca).Zanimljiva je i definicija predstavnika igrača. HNS Nogometni sindikat opisuje ovako “….na prijedlog udruženja igrača koje priznaje FIFPro, …. ” Znači li to da ih HNS ne priznaje, ali moraju popustiti zbog pritisaka iz UEFA-e?

Zbog čega onda HNS tvrdi da se “ne radi se o revolucionarnim promjenama”?Za Nogometni sindikat i igrače svakako je revolucionarna promjena da su od 3 do 5 arbitra u Arbitražnom sudu birana od strane igrača, te da će od sada jedan (1) od njih zastupati igrača u tročlanom Vijeću koje odlučuje o pojedinom slučaju. Naime, u novom tročlanom vijeću jednoga bira igrač, drugog suprotna strana u procesu (klub), dok je treći član opet pod kontrolom HNS-a, jer ” …Za predsjednika Vijećamogu se odrediti predsjednik, zamjenik predsjednika Arbitražnog suda ili jedan od arbitara kojeg je imenovao Izvršni odbor HNS. Ukoliko se arbitri uroku od 8 dana ne mogu dogovoriti, predsjednika vijeća određujepredsjednik Arbitražnog suda ili njegov zamjenik.”

Logično bi možda bilo da se od preostalih sudaca ždrijebom dobije predsjednik, naravno, prvo bi bilo potrebno da se ukine ograničenje tko može biti predsjednik vijeća.

Odluka o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i arbitara Arbitranog suda HNS

Očito je na šta je mislio HNS kad je naveo da se ne radi o revolucionarnim promjenama, jer je prilično jasno da će HNS-ov arbitar odlučivati u svakom slučaju. Naime, predsjednika i zamjenika Arbitražnog suca, kako se vidi iz gore navedenog članka, bira Izvršni odbor HNS-a. Spomenimo i to da je predsjednik Arbitražnog suda Ivica Veselić, a zamjenica Jasna Smiljanić, oboje sa Županijskog suda u Zagrebu, kojima je šef Ivan Turudić.

Novi sastav Arbitražnog suda izglasan je 25.2.2014, a najnoviji, dvanaesti član, od 08.04.2014. je Marijan Miletić, sudac Županijskog suda u Splitu

Arbitri Arbitražnog suda HNS-a:

na prijedlog Izvršnog odbora HNS-a:

1. Ivica Veselić – predsjednik – sudac Županijskog suda u Zagrebu

2. Jasna Smiljanić – sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

3. Marjan Miletić – sudac Županijskog suda u Splitu

4. Nika Grospić Ivasović – sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu


na prijedlog udruženja igrača:
5. Andrijana Bilić – Pravni fakultet u Splitu
6. Domagoj Rebić – stručni suradnik Nezavisnog hrvatskog sindikata i pravni savjetnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi
7. Vanja Smokvina – Pravni fakultet u Rijeci

na prijedlog Udruge profesionalnih klubova Prve HNL:
8. Danijel Beljan – odvjetnik u Rijeci
9. Vjekoslav Cestar – odvjetnik u Vinkovcima
10. Mirko Mastilović – odvjetniik u Puli
11. Saša Pavličić Bekić – odvjetnik u Zagrebu
12. Vinko Radovani – odvjetnik u Splitu

Spomenimo i da je prekjučer Nogometni sindikat izdao priopćenje u kojem su nezadovoljni radom Arbitražne komisije: nova pravila su im omogućila da odugovlače proces u kojem su dva igrača Osijeka prije tri mjeseca tražila slobodne papire, a Arbitražni sud se još uvijek nije sastao.

Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter