Arbitražni sud poništio odluku UEFA-e, Manchester City neće biti izbačen iz europskih natjecanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sportski arbitražni sud (CAS) danas je objavio odluku povodom žalbe Manchester Cityja na drastičnu kaznu od strane UEFA-e zbog navodnog kršenja propisa Financijskog fair-playja.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Podsjetimo, UEFA, odnosno Komora za odlučivanje pri UEFA-inom kontrolnom tijelu financija klubova (CFCB) odredila je sredinom veljače ove godine drastičnu i presedansku kaznu. Nakon saslušanja održanih 22. siječnja ove godine, predsjednik spomenute komore, Jose da Cunha Rodrigues, objavio je odluku o izbacivanju Manchester Cityja iz europskih natjecanja.

Komora za odlučivanje je pri donošenju odluke uzela u obzir sve dokaze i nakon obrade istih zaključeno je da je Manchester City počinio teške prekršaje UEFA propisa za licenciranje, kao i propisa financijskog fair-play-a preuveličavajući prihode od sponzora u svojim poslovnim knjigama, ali i prijavama UEFA-i. Sve ovo događalo se u periodu od 2012. do 2016. godine. U objašnjenju odluke također je navedeno da City nije surađivao s inspektorima tijekom istrage.

Osim izbacivanja iz Europe na dvije godine engleskom klubu određena je i novčana kazna u iznosu od 30 milijuna eura.

Sportski arbitražni sud sa sjedištem u Lausanni danas je odbacio ove zaključke UEFA-inog tijela i u potpunosti poništio odluku u dijelu koji se tiče izbacivanja engleskog kluba iz europskih natjecanja. Novčana kazna ostaje, ali je s trideset milijuna smanjena na deset milijuna eura.

U obrazloženju odluke CAS nije naveo nikakve detalje osim toga da je pregledom predmeta utvrđeno da navodna kršenja Financijskog fair-play pravila nisu dokazno i nepobitno utvrđena. U CAS-u također smatraju da su se propisi po kojima je Manchester City bio kažnjen primjenjivali retrospektivno što pravno nije osnovano. Ono što arbitražni sud nije sporio jest činjenica da predstavnici kluba nisu aktivno sudjelovali u utvrđivanju činjenica tijekom istrage, odnosno da su istu opstruirali i upravo zbog toga se u odluci navodi da je kazna od deset milijuna eura za takav čin opravdana i dovoljna.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter