Australija prvak Azije!

Na koncu cijele priče, prvak Azije postala je Australija. Za tako nešto nisu imali nimalo lak zadatak, Južna Koreja do finala nije primila niti jedan pogodak, a već su ih jednom i pobijedili 1mdash;0 na ovom istom natjecanju, u utakmici koju su odigrali u fazi natjecanja po grupama.

Australci su u finalu bili rezultatom 2mdash;1 nakon produžetaka. Luongo je doveo Australiju u vodstvo u 45acute; odličnim udarcem s ruba šesnaesterca da bi na izdisaju utakmice u 91acute; Son Heungmdash;min izjednačio. Veći dio od 80.000 gledatelja na stadionu Australija u Sydneyu je u tom trenutku bio potpuno šokiran. Ipak, erupciju oduševljenja donose im dva igrača s klupe. Troisi je bio strijelac u 105acute; nakon sjajnog driblinga Jurica kroz noge korejskog igrača uz korner liniju.Ovime Koreja nije dočekala novi naslov prvaka Azije koji čeka već dugih 55 godina dok je Australija osvojila svoj prvi naslov nakon što se 2006.godine priključila u prvenstvo Azije.

Svakako treba istaknuti i igrače “naše gore listovi” koji su dali ogroman doprinos u sastavu Australije, Spiranovic, Franjic, Jedinak, Juric, Galekovic pa i Bresciano kojem majka Hrvatica. Osim toga Spiranovic i Juric igraju i za Sydney Wanderers koji su prošlogodišnji prvaci Azijske lige prvaka. Upravo su Wanderersi okidač u ovom novom bumu Australskog nogometa. Osnovani 4.travnja 2012.godine u samo dvije godine su pod brojnom kolonijom Hrvata po putovnici i podrijetlu došli do naslova, prvo Australije, a odmah zatim i Azije.

Utakmica za treće mjesto ponudila je golijadu, a to ne treba čuditi ako znamo povijest ovakvih utakmica. Slična je praksa i na Svjetskih prvenstvima, gdje se ta utakmica obično igra nešto opuštenije, obzirom da je glavna nagrada već prošla i do nje se više ne može. Treće mjesto dohvatili su tako nogometaši Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su možda pobrali i najviše simaptija na ovom prvenstvu. Za kraj, čestitke Australcima, sigurni smo da čitaju ovaj članak.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter