Bauk promjena kruži afričkim nogometnim savezom (VIDEO)

Twitter/CAF
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Početni stih „I hear the drums echoing tonight…“ ukalupljen zaraznom melodijom iz 1982. u izvedbi američkog sastava Toto sjajna je personifikacija promjena koje se dešavaju na afričkom kontinentu.

Ritam tam-tam bubnjeva putem web portala 16. ožujka javio je radosnu vijest iz Adis Abebe o kapitulaciji Isse Hayatoua, nakon dvadeset devet godina duge vladavine CAF-om, krovnom organizacijom afričkog nogometa. Novi predsjednik teško pamtljivog imena Ahmed Ahmed dolazi s pitoresknog Madagaskara.

 

Povijest afričkog kontinenta koju su obilježile pljačka, korupcija, uništavanje i diktature svoje snažno negativno uporište također ima i u najvažnijoj nogometnoj organizaciji. Dvadeset i devet godina trajala je vladavina predsjednika Isse Hayatoua iz Kameruna, nešto malo kraće od njegovog kompića i sunarodnjaka Paula Biye koji je na čelu Kameruna od 1982.

U dvadeset i devet godina vladavine, samo 2000. i 2004. godine došlo je do pokušaja nažalost neuspješnih izbora za opoziciju. Pretprošle godine uspio je prilagoditi pravila vezana za odlazak u mirovinu te uz podršku bivšeg capo di tutti capi FIFA-e Seppa Blatera, dugogodišnjeg bliskog suradnika Hayatoua, planirao je vladati afričkim nogometom dok mu „ne dojde smrtna vura“. Ovaj put ipak izostala je podrška novog predsjednika FIFA-e, Giannija Infantina što je dovelo do popuštanja pritiska na delegate pri glasovanju za čelnika CAF-a.  34 glasa dobio je novi predsjednik Ahmad, dok je Hayatou pao časno s 20 glasova.

Skoro tri desetljeća vladavine Isse Hayatoua obilježile su mnoge kontroverze. Bogati sponzorski ugovori i prodaje televizijskih prava trebali su donijeti neophodan kapital za razvoj infrastrukture i pomoć grassroot inicijativama koje bi putem sporta pokušale barem kratkoročno stabilizirati ionako napet kontinent izrauban pljačkom, ubijanjem, uništavanjem i diktaturom. Naravno, od toga nije bilo skoro ništa jer veliki dio novca nestao je zahvaljujući Hayatou i njegovim partnerima.

Novi predsjednik Ahmad Ahmad, inače bivši nogometaš i političar, prema najavama strukturu želi mijenjati kompletno iz temelja. Prva stavka je direktno preusmjeravanje godišnjih namjenskih financijskih sredstava izravno nogometnim savezima, no koliko će koristi od toga biti ostaje vidjeti s obzirom na korumpiranost afričkog nogometa na svim razinama. Kako god završio mandat, od Hayatoua sigurno gore ne može.

Goran Đulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter