Kako će uskoro izgledati Skupština HNS-a

Prema Zakonu o sportu donesenom u kolovozu 2015. godine Hrvatski nogometni savez trebao je izmijeniti način biranja i kreiranje vlastite skupštine. Za usklađivanje sa zakonom imali su šest mjeseci vremena, što je isteklo u veljači prošle godine.

Ovotjednim slanjem mišljenja Središnjeg državnog ureda za šport o „spornim“ odredbama zakona postalo je jasno da je ignoriranju zakona od strane nogometnih dužnosnika stigao kraj. Čekaju li ih kazne zbog nepoštivanja zakona, stopiranje financiranja iz državnih proračuna ili čak možda i zahtjev da vrate novce koje su dobili 2016. godine, a nisu se uskladili sa zakonom, saznat će se uskoro.

https://nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/ce-uskoro-izgledati-skupstine-svih-zupanijskih-nogometnih-saveza/

>> Janica zadaje konačan udarac HNS-u: Uskladite Statute sa Zakonom o sportu 

U budućnosti će se Skupština HNS-a reorganizirati na način da više neće biti samo regionalno organizirana. Naime, trenutno svi članovi skupštine HNS-a dolaze kao predstavnici županije. I to svaka županija daje minimalno dva zastupnika. Poneke županije imaju dodatnih predstavnika:

Dakle:
-Županijski savez koji daje predsjednika ima skupštinara više
-Županijski savez koji ima preko 100 klubova za svakih 50 više dobije po jednog skupštinara
-Županijski savez koji ima registriranih preko 12.000 nogometaša dobije još jednoga
Članak zakona koji definira novu raspodjelu je:

Dakle, po novome bi županijski predstavnici imali samo 1 glas, dok bi klubovi prve lige imali po 2 glasa. Ostali niželigaši i udruge imali bi, još uvijek nepoznat, broj glasova na skupštini.

Ono što HNS muči, barem ako je suditi prema njima prijateljskim medijima, je spadaju li klubovi iz prve lige ženskog nogometa pod kategoriju sportskih klubova iz najvišeg stupnja. Točnije bi li u nacionalnoj skupštini osim predstavnika Rijeke, Dinama, Hajduka i drugih trebale sjediti i dvije predstavnice ŽNK Dinamo i ŽNK Marjan. Mi smatramo da ne trebaju i da to uopće nije sporno iz samog teksta zakona, što je uostalom razvidno i iz mišljenja Ureda za šport Janice Kostelić. Naime, na početku citiranog stavka Zakona o sportu stoji da se on odnosi na saveze osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog natjecanja. Sasvim je razvidno da je najviši stupanj u nogometnom savezu upravo onaj od prve muške nogometne lige, jer ih ima sedam (tri županijske, tri nacionalne), dok recimo ženski nogomet ima samo dva stupnja/lige. Dakle, jedino je pitanje hoće li i koliko će još HNS dati zastupnika i glasova niželigaškim klubovima, kao i klubovima ženskog nogometa, nogometa na pijesku i futsala, te udruženjima sportaša i trenera.

Obratite pažnju da trenutno većina županija ima 2 predstavnika, a samo Brodsko-posavska ima 3, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija 4, a Grad Zagreb 5 predstavnika. To je zbog sadašnjeg statuta koji vrednuje broj klubova i broj nogometaša, kao i matični savez predsjednika Šukera. Upravo je sadašnji saziv najbolji dokaz nakaradnosti čitavog sustava.

Uzmite na primjer Brodsko-posavsku županiju koja ima 3 predstavnika. Znate li koji je najbolji nogometni klub koji dolazi iz njihove županije? Marsonija i Oriolik koji su tek u Trećoj HNL Istok.

Osječko-baranjska županija sa 4 predstavnika ima jednog prvoligaša (HNK Osijek), nema drugoligaša, te u Trećoj ligi ima 5 klubova (BSK, Osijek, Đakovo Croatia, Višnjevac i Belišće).

Zagreb i okolica ukupno imaju čak 9 predstavnika u skupštini HNS-a. Ova tri saveza imaju ukupno 16 predstavnika od 52 u skupštini nacionalnog nogometnog saveza što čini ogromnih 30% skupštine. S druge strane recimo imate Primorsko-goransku županiju, odakle je HNK Rijeka u Prvoj ligi, a Krk i Opatija u Trećoj Zapad, sa samo dva predstavnika u skupštini. Da ne spominjemo Splitsko-dalmatinsku županiju koja u HNS-u isto ima dva (2) predstavnika od 52 – dakle utjecaj joj je oko 4%, a u svom savezu ima dva prvoligaša (Hajduk, RNK Split), tri kluba u Drugoj ligi (Solin, Dugopolje, Imotski), te 10 klubova Trećoj ligi jug (Hajduk II, Hrvace, OSK, Kamen, Croatia, Primorac, Val, Junak, Orkan, Omiš i Zmaj).

Još bi vas više mogao iznenaditi podatak da Nogometni savez Ličko-senjske županije ima dva predstavnika i samo jedanaest (11) registriranih klubova od kojih dva (2) igraju međužupanijsku ligu, a devet (9) županijsku tj. ne igraju niti jednu nacionalnu nogometnu ligu, a utječu na izbore u nacionalnom nogometnom savezu jednako kao Primorsko-goranska ili Splitsko-dalmatinska županija.

Svojevremeno smo radili analizu kako u Europi nacionalni savezi organiziraju skupštine, pa smo dobili vrlo zanimljivu statistiku:

Postotak skupštinara u nacionalnim nogometnim savezima koji dođu kao predstavnici županija uvijek je manji od 50%

Tu se vidi kako u nacionalnim skupštinama županijski/regionalni predstavnici čine manje od 50% nacionalne skupštine, a uključuju se profesionalni klubovi, pa amaterski, pa sindikat,… HNS je do sada imao 100% izabranih predstavnika iz županija i to sa nevjerojatnim rasporedom predstavnika ne uvažavajući kvalitetu ili investiciju koji klubovi imaju da bi igrali veće rangove liga.

>> Kako bi se izmjenama Zakona o sportu birali predstavnici u HNS-u

Nositeljstvo kvalitete nikad nije bilo primarno moćnicima u HNS-u, zato se nikad nisu potrudili složiti sustav da oni koji najviše doprinose, najviše i odlučuju. Dapače, sustav je tako nakaradno složen da je vrlo lako manipulirati s njim i s onim što će se izglasati – bilo predsjednik saveza, član komisije, član Izvršnog odbora ili lista prvoligaških sudaca. Sva tajna je u pučkoškolskoj matematici i izbornom inženjeringu kojeg ste najbolje mogli pratiti kada su se za vlast tukli Štimac i Mamić, a koju bi novi Zakon o sportu mogao dobrano uzdrmati.

Na potezu je HNS i njihovi matematičari. Ali i država koja bi napokon trebala kazniti sve one koji su dopustili ignoriranje Zakona o sportu i ruganje s pravnim sustavom Republike Hrvatske.

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter