Čeferin: “Igračima koji će igrati u Super ligi zabranit će se nastup za nacionalne reprezentacije”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prvi čovjek europskog nogometa Aleksander Čeferin održao je u švicarskom Montrauxu konferenciju za medije nakon sastanka Izvršnog odbora UEFA-e. Fokus je bio na odluci 12 klubova iz Engleske, Italije i Španjolske da mimo UEFA-e osnuju Super ligu.

Čeferin je oštro poručio: “U ovom trenutku ne mogu snažnije naglasiti da su UEFA i nogometni svijet ujedinjeni protiv sramotnog prijedloga nekolicine klubova motiviranih pohlepom i ničim drugim. Svi smo ujedinjeni protiv ovakvog besmislenog projekta. Engleski, španjolski i talijanski nogometni savezi, Premier liga, LaLiga, Serie A, ali i FIFA-e te svih 55 članica UEFA-e jednoglasno je u protivljenju tim ciničnim planovima, koji su potpuno protiv onoga što bi nogomet trebao biti. Naša je igra postala najveći sport na svijetu zasnovan na otvorenom natjecanju, integritetu i sportskim zaslugama, a mi ne možemo dopustiti i nećemo dopustiti da se to promijeni. Baš nikad. Po mom mišljenju, ova je ideja pljuvanje u lice svim ljubiteljima nogometa, pa tako i našem društvu, nećemo im dopustiti da nam oduzmu nogomet.”

Potom je najavio i sankcije klubovima i nogometašima koji budu sudionici Super lige: “Kao što je FIFA i šest kontinentalnih saveza ranije najavilo igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi zabranit će se nastup na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Neće im biti dozvoljeno igrati za nacionalne reprezentacije. Potrebno je da klubovi i igrači što prije budu isključeni iz svih naših natjecanja, ali ne znam kad će se točno to dogoditi. Još uvijek procjenjujemo situaciju s našim pravnim timom.”

Osvrnuo se i na čelne ljude Manchester Uniteda i Juventusa koji su paralelno uz rad na osnivanju Super lige bili uključeni u najviša tijela UEFA-e: “Ako započnem s Edom Woodwardom, nazvao me prošli četvrtak rekavši da je vrlo zadovoljan i u potpunosti podržava reforme UEFA-e te jedino o čemu želi razgovarati bio je financijski fair play, a sad je očito da je već bio potpisao nešto drugo. Andrea Agnelli najveće je razočaranje od svih, nikad nisam vidio osobu koja bi lagala toliko puta, tako ustrajno kao što je to on činio. Razgovarao sam s njim u subotu i sve što mi je tad rekao je bila laž. Nevjerojatno. Pohlepa dopušta da se sve ljudske vrijednosti uruše.”

O potpori koju UEFA dobiva je izjavio: “Želio bih zahvaliti cijeloj nogometnoj obitelji, znači igračima, trenerima navijača, nacionalnim udrugama, ligama i klubovima. Želio bih zahvaliti vladama diljem Europe, posebno bih se zahvalio premijeru Johnsonu, predsjedniku Macronu, potpredsjedniku Europske komisije, gospodinu Schinasu, predsjedniku Europskog parlamenta gospodinu Sassoliju i svim ostalim čelnicima širom Europe koji poštuju naše navijači, koji poštuju našu kulturu, koji poštuju vrijednosti koje su europske vrijednosti, ne samo nogometne vrijednosti.”

S obzirom da je Izvršni odbor UEFA-e na današnjem sastanku potvrdio novi format Lige prvaka od 2024. godine kojim će se grupna faza natjecanja proširiti na 36 klubova Čeferin je dodao: “Iskreno vjerujem, svi vjerujemo, da su promjene koje sada najavljujemo upravo potreban sljedeći korak u nogometnoj evoluciji. Uzbudljive su i u svom srcu zadržavaju vrijednosti igre koju svi volimo. Također ćemo predstaviti novu strukturu potpore, izgrađenu na revidiranom financijskom modelu, koja povećava prihode za sudionike i, što je važno, povećava i solidarne isplate, vodeći pozitivan utjecaj na europski nogomet ​​sve do njegovih temelja. I danas želim naglasiti ono što mnogi obožavatelji ne znaju. UEFA gotovo 90% svih prihoda distribuira natrag u igru i to ne samo profesionalcima. Financiramo mlade, financiramo grassroots programe, financiramo ženski nogomet, imamo zakladu, dječju zakladu, koja ima sjajan dobrotvorni projekt, tako da nije u pravu onaj tko misli da je UEFA-i poput super lige novac u prvom planu. Super liga se odnosi samo na novac, novac za nekolicinu, ne želim ih nazivati ​​prljavim desecima, ali Uefa se bavi razvojem nogometa i financiranjem onoga što bi se trebalo financirati, da naš nogomet, naša kultura opstanu, a neki ljudi to ne razumiju.”

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Inter Milan i Juventus je 12 klubova koji su osnivanjem Super lige izazvali potres na nogometnoj karti Europe. S novim natjecanjem koje bi na koncu brojalo 20 klubova namjeravaju krenuti već u kolovozu ove godine i to način da bi dvije skupine imale po 10 sudionika pa bi u grupnoj fazi natjecanja svakome bilo zajamčeno minimalno 18 utakmica. Direktan plasman u četvrtfinale bi izborila tri kluba iz svake grupe, a četvrti i peti na ljestvici bi razigravali za plasman među osam najboljih. Doigravanje bi se potom igralo na dvije utakmice osim finala gdje je zamišljen jedan susret na neutralnom terenu. Zahvaljujući partnerskoj banci JP Morgan sudionici Super lige bi za samo priključenje natjecanju dobili 3,5 milijardi eura. Priključenje Super ligi su odbili njemački klubovi Bayern, Borussija Dortmund i RB Leipzig kao i francuski PSG.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email