Chelsea i Rijeka – zašto posuđeni igrači ne smiju igrati protiv njih?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svjetski mediji su posljednjih dana objavili popriličan broj tekstova vezan uz posudbe igrača, a posebno je aktualan slučaj Thibauta Courtoisa koji je prešao u Atletico Madrid iz Chelsea. Courtois u ugovoru ima klauzulu da smije nastupiti u međusobnoj utakmici, samo ukoliko Atletico plati 5 milijuna eura Chelseu.
Naravno, UEFA je hitno reagirala i poništila ovu stavku ugovora jer, po članaku 12. Disciplinskog pravilnika UEFA-e, narušava pošteni odnos u utakmicama, koji je jedan od temeljnih postulata nogometa.

Disciplinski pravilnik UEFA-e, lanak 12

HNS je jučer potvrdio kako je sličan dogovor protivan i domaćim pravilnicima, te da nema nikakve prepreke da igrači Rijeke, na posudbi u Zadru, Neretljak i Tadić igraju protiv svog kluba u današnjem susretu na Kantridi. Sportski direktor Rijeke Srećko Jurčić još je prošle godine javno pojašnjavao kako se dogovorio sa Osijekom i Zadrom, te da igrači Rijeke na posudbi neće nastupiti protiv svoje matične ekipe. Unatoč kontradiktornom stavu HNS-a i izjavama iz Rijeke, do sada nitko nije reagirao.

S druge strane klauzula o neigranju posuđenog igrača Chelsea i ne iznenađuje, jer, po pravilima engleske nogometne lige, igrač na posudbi ne smije nastupati protiv svog kluba, osim u slučaju da mu to matični klub dopusti.

Pravilnik natjecanja engleske Prve lige, o posudbi igraa

Pravilnik natjecanja engleske Druge lige, o posudbi igraa

Menadžer Arsenala Arsegrave;ne Wenger je prošle godine žestoko kritizirao ovakav članak propozicija,zato što Lukaku nije smio igrati utakmice protiv Chelsea, dok je ostalima redovito zabijao. Tražio je od Engleskog saveza da se u potpunosti izjednače igrači na posudbi i oni s uobičajenim ugovorima, kako u pravilnicima FIFA-e i UEFA-e stoji. Savez se oglušio na to, ali ovako javnom, novom, objavom odluke UEFA-e, i to bi se moglo promijeniti.


Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter