Ćorlukini ‘Željezničari’ konačno na pravom kolosijeku

Twitter/ФК Локомотив‏
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Moskovskaya Kazanskaya ili od 1936. samo Lokomotiv, klub je zaposlenika ruske željeznice. U Moskvi su bili tek peti gradski klub, iza puno poznatijih Spartaka, CSKA i nekad jakih i uspješnih Dinama i Torpeda. Lokomotiv je i danas u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu željeznice, ali je pitanje do kada jer Vladimir Putin sve više pritišće državne tvrtke da prestanu u tolikoj mjeri sponzorirati nogometne klubove koji bi sami trebali pronaći alternativne izvore prihoda.

Sve do 90-ih je Lokomotiv osvojio tek dva kupa, ali renesansa počinje dolaskom Jurija Semina na klupu 1992. Već prije toga je Semin krajem 80-ih bio trener, ali bez uspjeha u vidu trofeja. U svom drugom mandatu koji je trajao punih 13 godina, osvaja 4 kupa i 2 prvenstva. Ponovno se vraća na klupu u sezoni 2009./10., ali bez uspjeha. Četvrti put trener postaje u ljeto prošle godine.

Iako Lokomotiv zadnjih desetak godina ima jako dobre momčadi, osim jednog trećeg mjesta u prvenstvu, nema izrazitijeg uspjeha na domaćim travnjacima, a ni u euro nastupima izborenim osvajanjem tri kupa kao neka vrsta utjehe. Ove sezone bi se sve opet moglo okrenuti u korist Željezničara.

Lani je opet na klupu sjeo Semin, ali je momčad zapela na početku prvenstva, možda i opterećena odlaskom dugogodišnje predsjednice Olge Smorodskaye. Zanimljivo da je Smorodskaya postala prva žena na čelu nekog ruskog nogometnog kluba. Kao što smo spomenuli, Lokomotiv je posljednjih godina imao dobre momčadi, igrao solidno, ali uvijek je nešto falilo, ili je gubio derbije zbog promašaja, glupim kiksevima ili je ekipa jednostavno igrala ispod razine kvalitete.

Twitter/ФК Локомотив

Ove sezone je Lokomotiv već na početku izgubio dva jako bitna igrača. Naš Ćorluka i napadač Ari su se ozlijedili. ali rezultati i sama igra su na visokom nivou. U startnih 7 kola osvojeno je 16 bodova uz jedan nesretan poraz u utakmici protiv Tosna, gdje su uspjeli puno toga promašiti. Momčad predvodi odličan Portugalac Fernandes, konačno se razigrao izdanak omladinske škole i jedan od braće Mirančuk, Aleksej. Unatoč izostanku Ćorluke obrana na čelu s naturaliziranim Brazilcem Guilhermeom zasad djeluje dobro, dok i napad, gdje ordiniraju Aleksej Mirančuk, Fernandes i Jefferson Farfan, djeluje vrlo dobro.

Lokomotiv je ove sezone već riješio dva teška gostovanja pobijedivši gradske rivale CSKA i Spartak, kombinirano im zabivši sedam komada. Posebno impresivno djeluje jučerašnji povratak protiv Spartaka i pobjeda nakon što su gubili 0-2. U ovom trenutku Željezničari igraju možda i najljepši nogomet u Rusiji, bez obzira što zauzimaju drugo mjesto iza Zenita koji se i sam traži i komponira ekipu u hodu. Može li Semin, pod čijom komandom je Lokomotiv osvojio čak sedam od jedanaest trofeja, konačno povući skretnicu i poslati Lokomotiv na pravi kolosijek?

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter