Crni dani švicarskog velikana

Facebook/Grasshopper Club Zürich
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dinamovci će se sigurno sjetiti jeseni 1997. i dvije spektakularne utakmice, posebno uzvratne, Hajdukovci jeseni 2003. i dvostrukog ogleda s njima.

U oba slučaja hrvatski su predstavnici išli dalje a nesretnik se zvao Grasshopper Zurich. Poznati švicarski klub, 27 puta prvak zemlje, 19 puta osvajač kupa, polufinalist Kupa UEFA, danas je u ozbiljnim problemima, sportskim i egzistencijalnim.

Rezultatski lošu jesen u švicarskoj Superligi, pokušali su amortizirati dovođenjem kvalitetnih igrača poput Vilotića, Bergstroma ili Dabbura. Ni to nije pomoglo. U šest proljetnih utakmica Skakavci imaju pet poraza, a jedini remi je upisan nakon što je igrač Luzerna promašio kazneni udarac u sudačkoj nadoknadi.

Nakon posljednjeg poraza smjenjen je trener Pierlugi Tami a njegov nasljednik je Carlos Bernegger, čovjek koji je već bio u ciriškom klubu u raznim ulogama. Njega u subotu očekuje premijera na najtežem mogućem terenu – Baselu.

Što se događa s GC-om? Prvi razlog je niz loših rezultata zbog kojih je ekipa potpuno izgubila samopouzdanje. Drugi je odlazak glavnog igrača i kapetana Kima Kallstroma. Treći je ozljeda dokapetana, našeg Marka Bašića. Kao četvrti razlog klupska vrhuška, bolje rečeno, sportski direktor Huber, navodi nedostatak novca. Švicarski mediji pak spočitavaju Huberu neiskustvo (ima 29 godina), a klupskom menadžmentu spočitavaju nedostatak stvarnih veza s nogometom. Sam Huber je pokušao s politikom mladih igrača koja očito nije davala ploda. Potom je doveo igrače koji i nisu od velike koristi za klub (što se na kraju i vidi po rezultatima, a koji će klub, izračunali su pedantni Švicarci, koštati 3,7 milijuna eura).

Problem je i novac. Grasshopperu bi godišnje trebalo blizu 19 milijuna eura, a realno uprihodi tek malo više od 11 milijuna eura. Na kamp za omladinski pogon se potrošilo blizu 10 milijuna eura, stadion na kojem GC igra nije njegov, a tu su i ostali troškovi poput osiguranja. Pokušalo se i sa poolom gdje bi lokalni poduzenici uplaćivali po 50 do 100 tisuća franaka za potrebe kluba. U ovom trenutku se za švicarskog velikana traže investitori koji su spremni uložiti novac, jer bi u protivnom i licenca mogla doći u pitanje.

Prošle sezone je jedan nogometni velikan iz Švicarske i Zuricha ispao iz Prve lige, prijeti li isti scenarij i drugom velikanu?

Domagoj Mikulić

Rezultati by SofaScore


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email