Dalić: “Livaja će početi utakmicu i očekujem od njega velike stvari”

Foto: Drago Sopta / HNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, otvorio je karte uoči utakmice sa Slovenijom. Doduše, samo djelomično, s obzirom na to da je ulog doista prevelik.

Hrvatskoj treba pobjeda na Poljudu da bi oplemenila vrijedan bodovni učinak poslije uzastopnih gostovanja u Rusiji i Slovačkoj.

“Sigurno neće biti Livakovića na golu, nećemo riskirati, Gvardiol je također upitan. Nisam sklon forsirati ono u što nisam siguran, kao u slučaju Modrića i Budimira. Ići ćemo sa zdravim i spremnim igračima. To je, uostalom, pokazao i ovaj popis na početku rujanskog ciklusa. Neki su igrači igrali puno, Sosa, Juranović, Lovren… Malo me strah početi utakmicu s igračima koji su puno igrali. iako… Nećemo puno mijenjati i izmišljati jer nemamo što. Evo, reći ću da će Livaja početi utakmicu, on to već zna nekoliko dana i očekujem od njega velike stvari, zaslužio je to svojim nastupima u Hajduku. Na kojoj će igrati poziciji? Svi su tu da igraju ono što im se namijeni. Nitko ne igra poziciju koja je dominantna bez obzira na to što mediji to stalno potenciraju”, kaže Zlatko Dalić za službene stranice HNS-a, koji se istodobno susreće s imperativom pobjede i zahtjevima već treće utakmice u tjedan dana.

“Moramo biti favoriti na svom stadionu, pred svojim navijačima. Možda će nam ovo biti najteža utakmica, jer je treća u samo sedam dana i to protiv agresivnog i borbenog protivnika, koji nas je pobijedio u Sloveniji. Ako ne pokažemo energiju trčanja iz Bratislave i Moskve, bit će nam teško. Ne sumnjam u naš motiv, nosit će nas publika i vjerujem da ćemo pobijediti utakmicu. Na koji način, nije bitno, važni su samo bodovi”.

Koliko god Slovenci slove kao nezgodan protivnik, jasno je da će se na Poljudu u prvom redu pitati Hrvatsku.

“Slovenija nije samo Jan Oblak, odmorio se Iličić, on je svjež i najveća opasnost, s Lovrićem čini napadačku osovinu, a očekujem i Mlakara. Slovenci će igrati koliko im dopustimo i kako se postavimo na terenu. Ni Rusiji, ni Slovačkoj presingom nismo dali da se razigraju, tim segmentom igre sam jako zadovoljan. Jako je važno da opet dobro reagiramo na druge lopte protivnika. Problemi u fazi napada? Bili smo malo jalovi prema naprijed, to je istina, ali ovo nisu utakmice za umiranje u ljepoti. Bitni su bodovi, a ne dojam. Rekao sam da nemam nikakvu zamjerku na ono što je Hrvatska igrala, osim te završnice”.

Momčad će još jednom biti oslabljena neigranjem kapetana i najboljeg igrača, Luke Modrića.

“Neće Luke biti dovijeka, ne možemo stalno ponavljati Luka, Luka, Luka. Nitko ga ne može zamijeniti ponaosob, nadomjestiti ga možemo samo kao momčad, to moramo shvatiti. Počeo je trenirati, bit će s nama u listopadu. Moramo skinuti tu famu da možemo i bez kapetana koji nam puno nedostaje”.

Na Poljudu neće nedostajati podrške, očekuju se dobro popunjene tribine.

“Bit će nam bitna podrška publike, sjećamo se Mađarske i fantastičnog ozračja koje je tijekom te utakmice vladalo na Poljudu. To je bila atmosfera za naježiti se. Međutim otkako sam izbornik, gdje bod da smo igrali bilo nam je prelijepo, u Osijeku, Rijeci, Zagrebu… Bez obzira na to što netko hoće napraviti da to ne valja ništa, hrvatski narod prepoznaje ono dobro. Očekujem veliku podršku s poljudskih tribina, a mi ćemo se nastojati zahvaliti s tri boda”, zaključio je Dalić.

Ivan Perišić predvodit će pak kao kapetan Vatrene u susretu sa Slovenijom te je svjestan da je pobjeda nad Slovačkom u smiraju dvoboja u Bratislavi dodatno podigla samopouzdanje hrvatskih reprezentativaca.

“Atmosfera je odlična poslije pobjede u Slovačkoj, dala nam je dodatnu energiju. Dobro smo odradili utakmice s Rusijom i Slovačkom, nismo primili gol i možemo biti zadovoljni s dva možda najteža gostovanja. Međutim, ako ne pobijedimo Sloveniju, to neće puno značiti”, ističe Perišić, koji ukazuje na naporan rujanski ritam utakmica.

“Ritam je strašan, sve su zbili u kratko vrijeme, bit će malo lakše u listopadu i studenom, ali onda ćemo već i s klubom imati dvije utakmice tjedno. Tko preživi, pričat će, ha, ha, ha… Međutim, zato u kadru imamo 25 igrača da bi trener mogao izabrati i raspodijeliti snage. Kostur ekipe je tu, mlađi igrači imaju već dosta ozbiljnih utakmica, oni nam daju dodatnu snagu”.

O tijeku utakmice protiv Slovenije Ivan kaže:

“Krećemo od prve minute po gol, bit će lakše ako ih otvorimo u startu kao što je to bio slučaj protiv Mađarske na Poljudu. Moramo definitivno poboljšati napad, a za to nam treba i više vremena. Poljud? Svaka je utakmica na Poljudu nešto posebno, ona puno znači meni, obitelji, prijateljima, svi jedva čekamo da počne”, zaključio je Perišić za službene stranice HNS-a.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email