Dalić: “Osnovni cilj je ostanak u elitnoj skupini Lige nacija”

Foto: HNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Istanbul, gdje je u srijedu od 18.45 sati po hrvatskom vremenu očekuje prijateljski susret s Turskom kao uvertira dvama završnim ispitima u Ligi nacija protiv Švedske (Solna, 14. studenoga) i Portugala (Split, 17. studenoga).

Tom prigodom izbornik Zlatko Dalić je za službene stranice Saveza rekao: “Nama je svaka utakmica važna, tako i ova prijateljska utakmica s Turskom u kojoj ćemo isprobati igrače koji nisu puno igrali za reprezentaciju. Dat ćemo priliku svima, a onda nas čekaju dvije teške utakmice sa Švedskom i Portugalom. Bit će zahtjevno, pogotovo što ćemo u kratkom razdoblju puno putovati. Želimo pobijediti u svakoj od tri predstojeće utakmice, ali osnovni cilj je ostanak u elitnoj skupini Lige nacija.”

Za predstojeće ispite Vatreni su suočen s izostancima nekolicine važnih igrača (Livaković, Kramarić, Petković) koji u određenoj mjeri remete pripremu za nadolazeće utakmice.

“Nema nekih velikih problema, u dogovoru sa mnom izostat će jedino Lovren, koji ostaje u Rusiji i priključit će nam se tek u Splitu. Dejan ima malu ozljedu tetive, a odrađuje kartone pa protiv Švedske ionako nema pravo nastupa. Dakle, od igrača na popisu izostat će jedino Lovren. Za Kramarića već znamo da ga nema, jer nije spreman, svi drugi igrači su tu.”, kaže Dalić i stišava paniku koja se u medijima stvorila uslijed tumačenja odluke talijanskih vlasti da se nekim klubovima zabrani puštanje igrača na reprezentativna okupljanja.

“Stvorila se bespotrebna panika, svi “Talijani” su s nama u Istanbulu. Vremena su takva da moramo biti spremni na sve i u svemu se dobro snaći. Nemamo veliki izbor igrača i roster kao neke druge reprezentacije, ali ja sam optimist, vjerujem igračima koji su s nama. Ovo je i njima prilika da iskoriste svaku minutu provedenu na terenu da bi u ožujku bili u konkurenciji.”.

Debitantske pozive dobili su Pongračić i Bašić.

“Ovo nam je zadnja prilika da pogledamo i isprobamo neke igrače, jer nas u ožujku očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Igramo tri utakmice u sedam dana, što je vrlo zahtjevno pa je potrebno imati širi kadar. Bašić je svojim igrama u klubu zaslužio biti u krugu reprezentacije, a jednako tako želimo vidjeti i Pongračića, koji je nekoliko puta dobivao poziv, ali nije nam se priključio zbog ozljeda. Ovaj put je zdrav, iako znam da nije bio u momčadi dva mjeseca. Međutim, dobro je da osjeti atmosferu u reprezentaciji.”.

Dvije su pozicije u momčadi otvorene u odsustvu prvoga vratara Dominika Livakovića, odnosno Brune Petkovića i Andreja Kramarića, dvojice napadača koji su nominalno vaš prvi izbor. Tko su njihove alternative?

“Sluga i Grbić bili su na prijašnjim popisima, priključio im se i Lovre Kalinić, koji je dugo bio s nama, ali u posljednje vrijeme nije branio u klubu. Nemam puno dvojbi po pitanju prvog vratara u Livakovićevom odsustvu, Sluga jedini brani, u natjecateljskom je ritmu i u dobroj formi. Pokušat ćemo protiv Turske dati priliku dvojici vratara, a nadam se da će uskoro biti spreman i Livaković, koji će nam se možda priključiti u ovim utakmicama. Nećemo žuriti s njegovim povratkom, tim više što vjerujem vratarima koji su tu kao njegove alternative. Što se napadača tiče, tražit ćemo neka druga rješenja. S nama su Budimir i Čolak, vidjet ćemo na koji ćemo način igrati, ali bez obzira na izostanke, moramo biti spremni odgovoriti na pravi način.”.

Na kraju se postavlja pitanje kako “tretirati” prijateljsku utakmicu s Turskom? Kao provjeru za Švedsku i Portugal ili kao priliku igračima koji su manje igrali u reprezentaciji?

“Želimo pobijediti Tursku, ali dat ću priliku igračima koji su igrali manje ili nisu bili u krugu reprezentacije. Želim vidjeti koliko mogu u ovim utakmicama, ovo su utakmice u kojima se mogu pokazati i očekujem da dobro odgovore izazovu protiv Turske. To je jako bitno za sve nas. Važna nam je i prijateljska utakmica s Turskom, i, naravno, utakmice Lige nacija protiv Švedske i Portugala. Bod nam je dovoljan za ostanak u elitnoj skupini i to ćemo nastojati ostvariti već protiv Švedske.”, zaključio je Dalić za službene stranice HNS-a.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter