Dekretom izbacuju jedan klub iz lige na račun drugog!?

Čelnici Varaždinskog nogometnog saveza na izvanrednoj sjednici od 22. svibnja donijeli su odluku po kojoj će u Prvu županijsku nogometnu ligu u sezoni 2014/15. postaviti NK Ivančicu iz Ivanca, dok će iz lige ispasti jedna ekipa više. Prevedeno tri kola prije kraja prvenstva županijski prvoligaši saznali su da ni 13. (od 16) pozicija na ljestvici ne garantira ostanak u ligi. Nju trenutno drži NK Varteks, klub kojeg su osnovali navijači onog originalnog Varteksa kada mu je promijenjeno ime u NK Varaždin i prije nego je, zbog dugova, u sezoni 2011/12 izbačen iz Prve lige u najniži rang.

NK Ivančica je bivši trećeligaš koji je u sezoni 2013/14. odustao od natjecanja te time otvorio mjesto, upravo gorespomenutom, NK Varaždinu za ulazak u 3. HNL Sjever (NK Varaždin je tada, odlukom nadležnih, uključen izravno u 3. HNL sjever, iako je od izbacivanje iz Prve HNL bio blokiran i nije se natjecao) . Spomenimo i to da, prema članku 61a Pravilnika o nogometnim natjecanjima, klub koji odustane od natjecanja prije početka sezone, ali manje od mjesec dana od njena starta, seli u najniži rang – što je 2. Županijska nogometna liga u Varaždinu.

lanak 61a.Pravilnika o nogometnim natjecanjima

NK Ivančica je prošlu sezonu muku mučila sa suspenzijom Varaždinskog nogometnog saveza zbog dugova, te joj je prijetilo izbacivanje iz natjecanja ukoliko ne podmiri dugovanja do 17. srpnja. Ipak 19. srpnja sudjeluju na izvlačenju parova za novu sezonu Treće lige i očito ulaze u period manji od mjesec dana do početka novog prvenstva, što je bitno, jer upravo taj rok određuje sele li klubovi koji odustanu od natjecanja samo jedan rang niže ili u najniži rang natjecanja. U slučaju Ivančice radi se o Prvoj odnosno Drugoj županijskoj nogometnoj ligi.

Za objašnjenje kako je moguće da se NK Ivančica vraća u viši rang natjecanja nego pravila nalažu nazvali smo Ivana Novaka, bivšeg nogometnog suca i tajnika Varaždinskog nogometnog saveza, koji je pojasnio da su samo seniori odustali od natjecanja u Trećoj ligi, a da su se omladinski pogoni uredno natjecali, te da je licenca izdana na osnovu odluke čelnika županijskog saveza, a da takve stvari nisu propisane pravilnicima. Isto tako upoznao nas je da su oni prilikom odustajanja trebali otići u međužupanijsko natjecanje, koje se ove godine nije formiralo.

Na naš upit što onda njima znači HNS-ov Pravilnik o nogometnim natjecanjima u kojem je odustajanje propisano na način da se pada u najniži rang Novak je pojasnio:

– Oni su sad pod ingerencijom županijskog nogometnog saveza, ne HNS-a i odlukom su dobili licencu za Prvu županijsku ligu. Imaju 14 omladinskih pogona i mi može donijeti odluka koja je bitna za razvoj nogometa u županiji.

Nismo uspjeli pobrojati više od 6 natjecateljskih kategorija kluba iz Ivanca (uklljučujući i veterane), ali očito je da čelnici saveza nisu pretjerano razmišljali o pravilima i propisima koji vrijede za odustajanja iz natjecanja.

Probali smo saznati i od HNS-a kako gledaju na činjenicu da su klubovi koji se natječu u 1.ŽNL tek pred kraj sezone saznali da ispada još jedan klub, te radi li se o kršenju Pravilnika o nogometnim natjecanjima. Glasnogovrnik Tomislav Pacak samo je kratko poručio da se radi o odluci Nogometnog središta Varaždin, pa njima trebamo uputiti ovo pitanje, jer se radi se o njihovom natjecanju. Na naše dodatno inzistiranje da Pravilnik o natjecanju propisuje HNS, a ne niža tijela Saveza, nismo još uvijek dobili odgovor.

Dražen Štimac