Detalji prijedloga Lige prvaka 2024. godine

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kako smo objavili već prije, prijedlog Lige prvaka u ciklusu 2024.-2027. prošao je evaluaciju kod UEFA-e i ECA-e te načelno odobravanje kod udruženja Europskih liga. Sad su procurili i detalji na ono osnovno što se već znalo, jedinstvena liga 36 klubova s 10 kola.

Umjesto računalnog ždrijeba, kakav se radi „švicarskim sustavom“ u šahu, nogomet ide na jedan hibrid. Prije početka određivanja parova po pojedinom kolu, klubovi će biti podijeljeni u četiri grupe po devet, ovisno o koeficijentu kojeg imaju.

Ždrijebom će se odrediti parovi pojedinog kola, na način da svaki klub igra u svojoj grupi dvije utakmice, tri sa susjednim grupama i dvije  utakmice s udaljenom grupom.

  • Klub iz 1. grupe: 2 utakmice u 1., 3 utakmice u 2., 3 utakmice u 3., 2 utakmice u 4.
  • Klub iz 2. grupe: 2 utakmice u 2., 3 utakmice u 1., 3 utakmice u 3., 2 utakmice u 4.
  • Klub iz 3. grupe: 2 utakmice u 3., 3 utakmice u 2., 3 utakmice u 4., 2 utakmice u 1.
  • Klub iz 4. grupe: 2 utakmice u 4., 3 utakmice u 3., 3 utakmice u 2., 2 utakmice u 1.

Igra se pet domaćih i pet gostujućih utakmica, uvijek protiv različitog protivnika.

Trenutno se Liga prvaka po skupinama igra od rujna do prosinca (šest kola), utorkom i srijedom, ukupno 96 utakmica. Novim sustavom broj utakmica skače na 180 i igrat će se od rujna do siječnja, utorkom, srijedom i četvrtkom.

Nakon završetka ligaškog dijela natjecanja, klubovi plasirani od 9.-24. mjesta igraju dvije utakmice doigravanja za plasman u osminu završnice. Tu ih čeka osam prvoplasiranih te se nastavlja istim sustavom kao i do sada.

Time ukupni broj utakmica do kraja natjecanja skače sa sadašnjih 125 na 225, a za osvajanje Lige prvaka bit će potrebno 17 ili 19 susreta (ovisno igra li klub doigravanje). Naravno, tome treba dodati i broj utakmica iz kvalifikacija za Ligu, ukoliko prvak postane kvalifikant.

Sitna izmjena dolazi i u dodatnim mjestima za direktan plasman u ligu (s 32 na 36):

  • 1 mjesto pripada klubu iz države plasirane na 5. mjesto UEFA ljestvice (3 umjesto 2 direktno), a trenutno je to Francuska
  • 1 mjesto pripada prvaku s najvišim koeficijentom od država koje nemaju direktan plasman u ligu (od 11. pozicije na ljestvici UEFA). (Ovo je modificirano u odnosu na prvi prijedlog. Umjesto kroz kvalifikacije, direktno mjesto mogu dobiti klubovi kao Olympiacos, Besiktas, Salzburg, Dinamo, Celtic …)
  • 2 mjesta pripadaju klubovima s najvišim koeficijentom koji su se plasirali u druga dva natjecanja UEFA-e. (Ovdje je prvi prijedlog bio povijesni koeficijent za velike klubove pa treba sačekati kraj pregovora.)

Pregovori još traju, što je vidljivo i iz ovih izmjena, a konačan sud će donijeti UEFA-in Izvršni odbor 20. travnja 2021. godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email