DFB se zalaže za uvođenje salary capa

Foto: Pixabay

Vodstvo Njemačkog nogometnog saveza (DFB) predvođeno predsjednikom Fritzom Kellerom zalaže se za uvođenje salary capa u nogomet. Njegovo razmišljanje podupire i predsjednik Bayern Munchena Karl-Heinz Rummenigge, a zajednički tu temu namjeravaju otvoriti i pred institucijama UEFA-e.

DFB je ideju o uvođenju ograničenja financijskih rashoda prezentirao u sklopu objave plana u pet točaka kojem je cilj da nogomet postane što održiviji sustav.

Nogomet, kao i ostatak društva, polako se vraća u okvire nove verzije normalnog. Međutim, posljedice pandemije koronavirusa osjećat ćemo u godinama koje su pred nama. Ne trebamo samo čekati nego moramo naučiti iz ove krize kako bi nogometni sustav u Njemačkoj učinili što održivijim. Nogomet u cjelini, uključujući i najvišu razinu, mora snažnije reflektirati osnovne vrijednosti koje se žive u oko 25 tisuća klubova u Njemačkoj koji imaju sedam milijuna članova, a u budućnosti se mora i što više približiti narodu.” – izjavio je Keller za službene stranice DFB-a.

“Nije poanta u pokazivanju prsta prema drugome, moramo biti samokritični i propitkivati svoje postupke te dopustiti da nam vanjska razmišljanja o DFB-u kažu gdje smo griješili u prošlosti kako bismo naučili za budućnost. Trenutačna kriza nudi mogućnost da gledamo prema naprijed i da pri tome pozicioniramo i sačuvamo nogomet za buduće generacije. EURO 2024. godine koji će se održati u našoj zemlji mora postati orijentir za održivost ne samo našeg saveza nego i nogometa u cijelini.” – dodao je prvi čovjek DFB-a.

Kad je u pitanju salary cap rekao je: “Moramo razmišljati o salary capu. Bit ću u kontaktu sa svojim kolegama na nacionalnom i međunarodnim razinama, kao i s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom. Konačni rezultat mora biti rješenje koje će biti u skladu s europskim pravnim sustavom, kao i s onim u Velikoj Britaniji. Svjedoci smo apsurdnih plaća i transfernih odšteta koje više nisu vjerodostojne. Provizije agentima i odštete sve više iritiraju društvo i otuđuju ga od našeg voljenog sporta. Nogomet je pozvan da konačno pruži zadovoljavajuća rješenja na ove probleme.”

U Sjedinjenim Američkim Državama većina sportskih liga ima implementiranu neku vrstu salary capa kako bi franšize bile što profitabilnije za svoje vlasnike. Uvođenje istog na Stari kontinent mora biti u skladu s pravnom stečevinom Europske unije te sa stavom Brusselsa koji je protiv bilo kojeg prijedloga koji ograničava konkurentnost.

Osim salary capa DFB je u svom planu za održiviji nogomet prezentirao i korištenje sustava saveza u svrhu preventivnog testiranja na koronavirus, promicanje novog standarda poslovanja koje će se temeljiti na ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti kao i na dobrom korporativnom upravljanju, većoj važnosti volontiranja te poboljšanju uvjeta za volontere, digitalizaciji te širokim dijalogom sa svim društvenim skupinama uključenim u nogomet, a pogotovo s navijačima.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter