Dinamo sigurni nositelj samo u drugom pretkolu Lige prvaka

Dinamo grb
Grafika: GNK Dinamo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U sezoni koja dolazi, naši predstavnici u Europi bit će Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek. Isto kao i lani, samo što je ovaj put predstavnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka Dinamo, dok će Riječani u boj za Europsku ligu.

Treba odmah na početku napomenuti da su kvalifikacije za Ligu prvaka, kao i za Europsku ligu, doživjele značajne promjene, koje su išle u korist klubova iz najuspješnijih nogometnih saveza (Španjolske, Engleske, Njemačke i Italije), dok su klubovi iz zemalja poput Hrvatske stavljeni u ponešto nepovoljniji položaj. Tako je broj klubova koji će se kroz kvalifikacije plasirati u grupnu fazu Lige prvaka smanjen sa 10 (5 prvaka + 5 neprvaka) na 6 (4+2). Klubovi koji ispadnu u pretkolima Lige prvaka dobit će svoj dio ždrijeba u kvalifikacijama Europske lige i tako pokušati dohvatiti grupnu fazu. Ukupno će iz ovog dijela ždrijeba Europske lige 8 klubova završiti u grupnoj fazi. U drugom dijelu ždrijeba kvalifikacija za Europsku ligu bit će klubovi koji su pravo na sudjelovanje u pretkolima stekli plasmanom u nacionalnom prvenstvu ili osvajanjem nacionalnog kupa. Iz ovog dijela ždrijeba u grupnu fazu plasirat će se ukupno 13 ekipa, u odnosu na 22 ekipe prema starom formatu.

O promjenama formata za razdoblje 2018-2021 smo već pisali ranije >> Novi sustav UEFA natjecanja 2018-2021; Liga prvaka

Dinamo

Prvak Dinamo kreće od drugog pretkola Lige prvaka, gdje će sasvim sigurno biti nositelj. Pod pretpostavkom da će svi nositelji u pretkvalifikacijama (a igraju ih prvaci Andore, Gibraltara, San Marina i Kosova, pobjednik turnira će se plasirati u prvo pretkolo) i prvom pretkolu proći dalje, projekcija nositeljstva u drugom pretkolu izgleda ovako:

Napomena: oznaka (1) podrazumijeva da je klub krenuo od prvog pretkola

Dakle, mogući protivnici Dinama u drugom pretkolu su, među ostalima, danski Midtjylland, izraelski Hapoel, norveški Rosenborg i CFR Cluj. Iako će prije ždrijeba drugog pretkola neki naši slabije informirani mediji pisati da „Dinamu prijeti Zvezda“, to u principu nije moguće, s obzirom da je UEFA do sada imala praksu odmah u startu, formiranjem podskupina, spriječiti duele između hrvatskih, srpskih i bosanskohercegovačkih klubova. I ove godine 20 klubova će biti podijeljeno u 2 podskupine po 10 ekipa (5 nositelja i 5 nenositelja). Ždrijeb prvog i drugog pretkola je 19. lipnja.

Ukoliko Dinamo prođe u treće pretkolo, ondje  prema trenutnoj projekciji neće biti nositelj. Trenutna projekcija stanja nositeljstva u trećem pretkolu Lige prvaka (pod uvjetom da u prva dva pretkola prođu svi nositelji) izgleda ovako:

Naravno, ukoliko tri od šest klubova koji su ispred Dinama po koeficijentu, a startaju od prvog pretkola (imaju oznaku (1) u gornjoj  tablici), ispadnu u prvom pretkolu, tada će i Dinamo biti nositelj. S obzirom da je ždrijeb trećeg pretkola 23. lipnja, prije prve utakmice drugog pretkola, ispadanja bolje rangiranih klubova u drugom pretkolu Dinamu neće pomoći da postane nositelj u trećem pretkolu.

Ukoliko Dinamo ne iskoristi svoj nositeljski status u drugom pretkolu Lige prvaka, seli se u Europsku ligu, gdje će startati u trećem pretkolu, u posebnom dijelu ždrijeba namijenjenom gubitnicima iz drugog pretkola Lige prvaka. Ondje će svakako biti nositelj.

Trenutna projekcija stanja nositeljstva u trećem pretkolu Europske lige, za gubitnike iz Lige prvaka  (pod uvjetom da u prva dva pretkola prođu svi nositelji) izgleda ovako:

Napomena: oznake (1) i (2) podrazumijevaju da je klub krenuo od prvog odnosno drugog pretkola

Dakako, s obzirom da Dinamo ima nositeljski status u drugom pretkolu Lige prvaka, i očekuje se njegov plasman u treće pretkolo, nije naveden u ovoj tablici. No, ukoliko ispadne u drugom pretkolu Lige prvaka, i nastavi u Europskoj ligi, neki od mogućih protivnika u trećem pretkolu bit će mu nenositelji iz gornje tablice (Shkendija, Dudelange, Olimpija…).

Kao što smo već spomenuli, Dinamo najvjerojatnije neće biti nositelj u trećem pretkolu Lige prvaka, što će mu značajno otežati proboj u Play-off Lige prvaka. Ukoliko se pak plasiraju u Play-off, pema trenutnoj projekciji, naravno, neće biti nositelji.

No, Dinamo može biti nositelj u Play-offu ako u trećem pretkolu izvuče klub koji ima status nositelja u Play-offu (trenutno su to Salzburg, Ludogorets i Celtic) i izbaci ga, je će “preuzeti” njegov koeficijent u Play-offu (s obzirom na to da je ždrijeb Play-offa prije početka trećeg pretkola).

U pogledu kvalifikacija za Ligu prvaka može se reći da će Modrima put do grupne faze biti dosta težak, s obzirom na vjerojatni status nenositelja već u trećem i gotovo siguran status nenositelja u Play-offu. No, ovdje treba primijetiti da je (po koeficijentu) najjača momčad u kvalifikacijama, austrijski Salzburg, u zadnje 2 sezone ostala izvan najelitnijeg svjetskog klupskog natjecanja upravo nakon duela s hrvatskim prvakom. Lani je to bila Rijeka, a preklani Dinamo. A znamo i kako se lani PSV proveo na Gradskom vrtu.

Ispadanje u trećem pretkolu Lige prvaka Dinamu nosi utješnu nagradu u vidu Play-offa Europske lige.

Trenutna projekcija Play-offa Europske lige za gubitnike u trećem pretkolu LP izgleda ovako:

Dakle, popis mogućih protivnika je identičan popisu mogućih protivnika u drugom pretkolu LP (dakako, pretpostavka ove, kao i svih ostalih „predsezonskih“ preliminarnih tablica je da nositelj uvijek prolazi).

U gornjoj tablici vidljiva je nesimetrija između broja nositelja i nenositelja. Ždrijeb će se odvijati na način da će se prvo izvući 6 parova (po 1 nositelj i nenositelj u paru), a poslije ždrijeb postaje otvoren (za preostala 2 para više nema nositeljstava).

Napomenut ćemo da su ovo trenutne projekcije. Svakako će do kraja kvalifikacija poispadati nekoliko nositelja te će se tablice nositeljstava mijenjati “u hodu”.

Pavao Vrba


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter