Dinamo treći klub u Europi po proizvodnji igrača

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je godišnju ljestvicu klubova kad je u pitanju proizvodnja igrača koji igraju u 31 europskoj ligi najviše razine.

Vrh ljestvice je ove godine umjesto Partizana preuzeo Ajax s 81 nogometašem koji je prošao njegovu školu nogometa, a danas kruh zarađuje u elitnim ligama europskog nogometa.

Od hrvatskih klubova u TOP 10 se plasiralo Dinamo koji je sa 70 igrača zauzeo treću poziciju čime je ponovio uspjeh iz prošle godine. Hajduk je doživio pad te se s osmog mjesta spustio na 19. poziciju na koju se plasirao zahvaljujući 43 nogometaša koja su prošla Akademiju “Luka Kaliterna”.

Kad su u pitanju nogometaši koji nastupaju u TOP 5 najboljih europskih liga tada najbolju školu imaju španjolski velikani Real Madrid i Barcelona s po 42 zastupljena igrača. Hrvatsku predvodi Dinamo koji je dao 11 igrača za TOP 5 liga, a njegov najveći konkurent Hajduk ima šest nogometaša na toj listi.

CIES je u svom istraživanju za svakog nogometaša uzeo u obzir i broj odigranih utakmica tijekom prošle godine, sportsku razinu klubova u kojima su ih igrali, kao i njihovu dob. Na taj način su izračunali ponderirani rezultat koji odražava trenažni rad klubova iz kvalitativne i vremenske perspektive. Tu ljestvicu također predvodi Ajax ispred Sporting Lisabona i Real Madrida dok je Dinamo na visokom četvrtom mjestu.

Prema definiciji UEFA-e igrač se smatra produktom određenog kluba ukoliko je u njemu proveo najmanje tri sezone u razdoblju između 15. i 21. godine života.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email