Direktor HNS-ove tvrtke za izgradnju kampa ima plaću od 20.000 kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U središtu kampanje uoči izborne skupštine Hrvatskog nogometnog saveza koja će se održati 22. prosinca i na kojoj će po svemu sudeći Davor Šuker dobiti novi mandat otvoreno je pitanje o troškovima saveza.

Jedna od stavki koja je privukla pozornost nogometne javnosti je tvrtka Svetice Sport d.o.o.. Radi se o kompaniji koja je osnovana 21. listopada 2008. godine od strane Hrvatskog nogometnog saveza kao jedinog osnivača pod nazivom HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ – CENTAR TUHELJ d.o.o. i koja u rujnu 2015. godine mijenja ime u Svetice Sport d.o.o..

Kao što joj ime sugerira tvrtka je primarno osnovana sa ciljem izgradnje nacionalnog nogometnog kampa koji se prvotno trebao graditi u Tuheljskim Toplicama, a potom i u Zagrebu na Sveticama. Međutim ni nakon više od devet godina do izgradnje kampa nije došlo, a nakon Tuhelja HNS je nedavno odustao i od lokacije na Sveticama usprkos tome što je uložio značajna sredstva u pripremne radnje poput izvedbene dokumentacije projekta, rušenja postojeće građevine, iskopa zaštitne jame itd. Zemljište na Sveticama koje su prije svakodnevno koristili mnogobrojni građani i sportaši nakon svega predstavlja pustoš i ruglo nudeći kataklizmičke prizore.

>> Javni novac za Svetice privatnih interesa

Foto: N+

Novac za izgradnju kampa HNS je dobio od UEFA-e, a on već nekoliko godina većinom neiskorišten stoji na računu saveza pa je tako koncem prošle godine Savez raspolagao sa skoro 77 milijuna kuna od kojih je većina bila namjenski predviđena za izgradnju kampa. Kontinentalna organizacija je na isti način pomogla i susjedne zemlje pa su tako kampovi izgrađeni u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, a Hrvatska je zahvaljujući nesposobnosti vodstva saveza ostala bez istog.

>> HNS na PR, intelektualne usluge i “ostale osobe” potrošio skoro 100 milijuna kuna

Ne samo da je HNS ostao bez kampa nego je, pokazat će se danas, bespotrebno potrošio popriličan iznos na troškove koji nisu urodili plodom. Jedan od rashoda je tvrtka Svetice Sport d.o.o.. Želeći saznati detaljnije informacije o navedenoj tvrtci obratili smo se HNS-u, ali glasnogovornik saveza Tomislav Pacak usprkos tome što je HNS prema mišljenju povjerenice za informiranje tijelo javne vlasti nije bio raspoložen konkretno odgovoriti na postavljena pitanja.

Kad već savez nije dovoljno transparentan poslužili smo se financijskim servisima koji nam otkrivaju osnovne informacije o poslovanju tvrtke. Svetice Sport d.o.o. su tako u 2016. godini imali prihod od 724.549 kuna dok su rashodi bili gotovo istovjetni te su iznosili 724.473 kune. Dok će saznanja o prihodima tvrtke ostati tajanstvena obzirom da nam je HNS odbio odgovoriti na pitanje sudjeluje li izravno putem donacija u financiranju navedene tvrtke i u kojoj mjeri stvari su jasnije kad su u pitanju rashodi.

Izvor: transparentno.hr

Od 724.473 kuna rashoda čak 531.869 kuna se odnosi na troškove osoblja, a tvrtka prema podacima dostupnim na transparentno.hr broji samo jednog zaposlenika. Na njenom čelu je od rujna 2015. godine Igor Kodžoman koji je na direktorskom mjestu naslijedio Ivana Šajkovića. Na jedinog zaposlenika tvrtke se tako mjesečno bruto izdvaja 44.322 kune, što znači da mu je prosječna neto plaća 20.000 kuna. Popriličan iznos obzirom na vidno slabe konkretne rezultate njegovog rada.

Igor Kodžoman je široj javnosti poznat kao dugogodišnji član uprave Hypo-Alpe-Adria Bank d.d. Zagreb, a potom kao i predsjednik uprave Zvijezda d.d. koja djeluje u sklopu koncerna Agorkor dok se 2010. godine spominje kao jedan od članova skupštine Dinama.

Njegov rad nagleda peteročlani Nadzorni odbor koji od 1. srpnja 2015. godine čine Davor Šuker, Zdravko Mamić koji se navodno odavno povukao iz Saveza, Damir Vrbanović, Vladimir Iveta i Ružica Bajrić.

>> HNS krši vlastiti Statut; je li Zdravko Mamić član Savjeta IO?

Svi oni mogu biti zadovoljni obzirom da će usprkos tome što od nacionalnog kampa nema ništa 22. prosinca ove godine najvjerojatnije dobiti potvrdu da skupština saveza neće tražiti njihovu odgovornost. Tako je to kad se fokus stavlja na vlastite interese, a ne na interes hrvatskog nogometa.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter