Donesena rezolucija o povećanju broja žena u nogometnim tijelima – može li HNS to realizirati?

U hrvatskom nogometu još uvijek vladaju odnosi bazirani na nekim prošlim vremenima, jer kako drugačije objasniti Odbor za hitnosti gdje se 7 istomišljenika zatvori u jednu prostoriju i donosi odluke kao ponovno domaćinstvo reprezentacije Hrvatske u Zagrebu? Ništa bolji odnos nije ni prema klubovima 1.HNL kojima se ukinula Udruga kroz koju su se do nedavno mogli boriti za svoja prava, s posebnim naglaskom na Hajduk, jedan od najznačajnijih nogometnih klubova u Hrvatskoj, kojeg nema apsolutna nigdje u strukturama samo jer su uveli izbore među svojim članovima za odabir Nadzornog odbora kluba. Znate li da u Skupštini HNSmdash;a nema niti jedne žene, niti jednog predstavnika manjina? Možete li zamisliti pripadnika homoseksualne orijentacije i populacije da sjedi u Izvršnom odboru HNSmdash;a između Šukera i Mamića? U Savezu gdje je donedavni, danas pokojni, predsjednik Marković čak dobivao kazne zbog homofobnih izjava? Naravno da ne, tamo u izvršnim tijelima nema ni predstavnika svih natjecanja koji su pod HNSmdash;om, npr. ženskog ili malog nogometa.

Europa poštuje različitosti. Ulaskom u Europsku uniju taj vjetar dolazi i do nas, iako još uvijek kroz nekakve rupice čvrsto zatvorenih vrata čuvanih starim patrijarhalnim načinom. Na sljedećim izborima za Sabor prijedlog je da na izbornim listama mora biti najmanje 40% žena. Kako je nogomet oduvijek smatran samo muškim sportom, dugo se odupirao ovakvim promjenama. Međutim, i tome polako dolazi kraj. FARE je održao seminar u Amsterdamu pod nazivom “Razbijanje staklenog plafona”. Termin “stakleni plafon” je politički i koristi se kada je manjinama i ženama postavljena prepreka u napredovanju prema vidljivim pozicijama bez obzira na njihov stupanj obrazovanja i dostignuća.

Na seminaru je donesena rezolucija u kojoj je cilj UEFAmdash;e povećanje broja žena zastupnika na najvišem političkom i izvršnom nivou. Svi savezi, članovi UEFAmdash;e, moraju postupiti jednako te promovirati talentirane žene na visoke pozicije. Nadalje, na svim natjecanjima UEFAmdash;e se mora voditi računa o zastupljenosti manjina u strukturama na svim razinama organizacije. UEFA je prepoznala i podzastupljenost manjina na trenerskim i upravljačkim pozicijama u elitnom muškom i ženskom nogometu te traži od zemalja članica da poduzmu mjere da se stanje promjeni. UEFA posebno ističe nužnost da se osigura sigurnost manjina i žena uz stalne edukacije i informacije. Na kraju, UEFA će na sljedećem seminaru analizirati napredak ovih mjera po savezima.

Gledajući statistike moramo ustvrditi da situacija nije bajna ni u europskom nogometu, pa je tako čak 96,1% muškaraca i to mahom bijele rase na vodećim pozicijama u profesionalnim klubovima, savezima i UEFAmdash;i, 3.4% čine žene, dok samo 0,6% čine manjine. U operativnim funkcijama u klubovima, savezima i UEFAmdash;i situacija je nešto bolja, pa je tako 89,3% bijelih muškaraca na pozicijama, 10.1% žena, a 0,7% manjina.

Nogometnoj javnosti je zaista teško, sa sadašnjom garniturom vodećih ljudi u HNSmdash;u, uopće zamisliti provedbu ovih promjena u domaći nogomet. Zagreb je postao jedino mjesto gdje reprezentacija igra, tamo je planiran i reprezentativni kamp, ostali klubovi i regije su prilično zapostavljeni u strukturama, neki potpuno. Navijačima se netransparentno brani odlazak na utakmice. Navodna borba protiv rasizma i homofobije se koristi samo kako bi se zabranilo vrijeđanje postojeće vrhuške HNSmdash;a, pa su se čak i prekidale utakmice zbog vrijeđanja odgovornih iz HNSmdash;a. Ne izgleda li onda provedba poštivanjima različitosti u HNSmdash;u nedostižna, kad se ne poštuju ni osnovna ljudska prava?

Ipak, da nije sve tako crno pokazuje nam Ivančica Sudac koja slovi za jednu od boljih poznavatelja pravilnika pri HNSmdash;u te je voditeljica Odjela za međunarodne poslove licenciranja, a ujedno i druga dopredsjednica UEFAmdash;inog odjela za licenciranje. Valentina Koprivnjak, direktorica u NK Osijeku, je članice Komisije za žalbe. Zanimljivo da je u Komisiji za ženski nogomet predsjednik Darko Kolesarić. S obzirom na količinu odjela, komisija i radnih tijela pri HNSmdash;u mdash; jako malo.

Od klubova, osim Koprivnjak iz Osijeka, predsjednica Nadzornog odbora HNK Šibenik je Senka Ramljak. U HNK RIjeci u Nadzornom odboru sjedeMarina Cesarac Dorčić iSnježana Mišković, dok je administrativna direktorica kluba Marina Vela. U Upravi Slaven Belupa jeVesna Želježnjak, gradonačelnica Koprivnice, te Jasmina Stričević,pročelnica Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva u Koprivnici. U Istri 1961 su dvije prokuristice Sena Devović i Ivana Čakarić. RNK Split ima voditeljicu marketinga Jelenu Ivelić, te povjerenicu za sigurnost Renatu Tadin. GNK Dinamo nema niti jednu ženu u Izvršnom, Nadzornom odboru, kao ni Upravi kluba.Da navijači nemaju problema s diskriminacijom pokazuju izbori među članovima Hajduka, naime oni su na svojim prvim demokratskim izborima izabrali Branku Ramljak (bila je treća po broju glasova), a ona je u međuvremenu među kolegama izabrana i za predsjednicu Nadzornog odbora Hajduka.

Nažalost, zbog svega navedenog ne možemo polagati velike nada da će HNS zaključke sa seminara uopće provesti. A mnogi sumnjaju da će, ako i provedu, kriteriji biti podobnost, bliskost i odanost sadašnjoj vrhuški, bez posebnih natječaja koji bi odredili stručnost i uspješnost. Ipak veseli da se promjene događaju u Europi, a kako smo mi dio iste, vjerujemo da će val promjena na koncu razdrmati i sam HNS i ne samo po pitanju žena u vrhu nogometnog saveza, nego i svih ostalih sudionika domaće nogometne scene kojima će se omogućiti pošteno sudjelovanje u radu, poštujući različitosti, kako one po spolu, tako i po navijačkom opredjeljenju i stavovima vezanim za razvoj nogometa.


Renato Čupić

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter