Drugoligaši se zalažu za konačan prekid sezone

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez 4. svibnja treba odlučiti hoće li 29. svibnja doći do nastavka sezone u HT Prvoj ligi i Drugoj HNL. I dok su svi prvoligaški klubovi već u pogonu, nakon što su dobili odobrenje državnih vlasti, situacija u rangu niže je znatno neizvjesnija.

Klubovi su se na inicijativu Solina odlučili na zajednički istup prema krovnoj nacionalnoj organizaciji u kojem su zatražili da do nastavka sezone ne dođe, a ujedno su ukazali na tešku financijsku situaciju s kojom se suočavaju.

Pismo upućeno savezu su potpisali svi drugoligaši, osim drugih momčadi Dinama, Hajduka i Osijeka koje su ga podržale. Orijent 1919 je prema pisanju Sportcoma također podržao inicijativu, ali uz dodatak da se zalažu i za osnivanje udruge drugoligaša.

U pismu drugoligaških klubova upućenom HNS-u se navodi:

Ovim putem Vam se obraćamo vezano za novonastalu situaciju uzrokovanu virusom Covid-19 koja je potakla neizvjesnost oko odigravanja nastavka prvenstva II HNL te otvorila nekolicinu pitanja koja ovim dopisom predlažemo staviti na raspravu.

Iako su intencije da se Druga liga smatra profesionalnom ligom, nažalost u stvarnosti je slika drugačija.

Trenutna situacija je iznimno teška kad je u pitanju opstanak i stabilnost drugoligaških klubova.

Međutim, kao prvo iprije svega ostaloga naglašavamo zaštitu zdravlja igrača.

Kako zaštititi zdravlje igrača, a da pritom ne mislimo isključivo na mogućnost zaraze Corona virusom, uzevši u obzir da jednaku, ako ne i veću prijetnju zdravlju drugoligaških igrača predstavlja ritam utakmica kroz ljetne mjesece u kojima je potrebna maksimalna skrb koju, naravno, vodstvo klubova nije u sposobnosti financijski, a i zbog uvjeta na samim stadionima pružiti zbog novonastale situacije?

Naš generalni stav je da ponovno okupljanje i treniranje igrača nije moguće te da nije u skladu sa zaštitom njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja koji im želimo pružiti, kako u regularnim uvjetima tako i u ovim izvanrednim.

Kao drugo, osvrnuli bismo se na veliki problem, a to je ekonomski aspekt za slučaj nastavka igranja prvenstvenih utakmica.

Sport kao takav osjeća velike posljedice već na samom početku gospodarskog urušavanja na razini RH, o čemu ne bismo trebali duljiti.

Dovoljno je istaknuti kako su klubovima, koji u najvećoj mjeri financijski ovise o proračunima lokalnih zajednica, uskraćene financijske potpore koje su nužne za samo poslovanje klubova.

Uzgred rečeno, sponzorstvo kao takvo već na samom početku krize i njene involviranosti u klubove više ne postoji te se samim time ne može računati niti na taj vid potpore koja je nekolicinu klubova ipak držala »na nogama«.

Pojedini klubovi imaju solidan broj gledatelja na svojim utakmicama i od istih ostvaruju prihode i smatramo da igranje pred praznim tribinama u drugoligaškim okvirima stvarno nema nikakav smisao.

Rezultat svega toga može biti potpuno ekonomsko uništavanje klubova koje je donekle uspijevalo opstajati prije krize uzrokovane Covid-19 epidemijom te nemogućnost financijskog opstanka za većinu igrača.

Većina igrača II. HNL (uz pojedine iznimke) nemaju zasnovane ugovore s klubovima za koje igraju, čime strepe za svoju budućnost u ovom kriznom vremenu.

Uspoređujući se s klubovima i igračima I. HNL-a, kojima je egzistencija osigurana – negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri definitivno nije jednaka polazišna točka nastaviti natjecanje.

Igrači II. HNL su vođeni brigom i borbom za kruh.

Apsolutno smo svjesni situacije koja djeluje na globalnoj razini i pohvalno je da je Hrvatski nogometni savez donirao sredstva bolnicama, no drugoligaški klubovi su također „na aparatima“ te ukoliko smatrate da je nastavak natjecanja sezone 2019./2020. neophodan, udijelite financijsku pomoć klubovima kako bi se osigurala stabilnost kroz jedan određeni period u budućnosti do stabilizacije ekonomske situacije.

Pomoć nam je sad više nego ikad potrebna, bilo natjecanje nastavljeno ili prekinuto.

Ovim putem predlažemo slijedeće: iskoristiti nadolazeći period na način da ne obvezujemo II. HNL na nastavak natjecanja nego na pripreme klubova te vrijeme pripreme igrača za predstojeću sezonu 2020./2021.

Mnoštvo je otvorenih pitanja, u kojima, na žalost sport gubi svoj smisao i postaje teret i obveza pri čemu ne pruža nadmetanje i entuzijazam – ono što bi u svojim korjenima trebao pružati.

Kao zaključak napominjemo kako bi bilo izvrsno kad bi se na ovaj prijedlog gledalo kao na priliku da svi skupa shvatimo značenje Druge hrvatske nogometne lige kao, koja filtrira brojne igrače koji postaju okosnica hrvatskog i svjetskog nogometa.

Ona nije svrha samoj sebi, ona je nasušno potrebna za hrvatski nogomet.

Mi ćemo poštovati svaku odluku Hrvatskog nogometnog saveza, ali Vas isto tako molimoda razmotrite sve okolnosti i uvažite ovaj prijedlog teda okupite sve predstavnike klubova II HNL da zajedno iznesemo svoja razmišljanja.

Svi skupa za boljitak hrvatskog nogometai hrvatskog športa.

Ljestvica:
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email