DTSM: “Zdravko Mamić je objavio nove dokaze o pljački Dinama”

Nakon što je Zdravko Mamić na svom Facebook profilu objavio ugovore prema kojima je Dinamu početkom 2000-ih pozajmio 82 milijuna kuna te kako je s dodatnih 10 milijuna eura plaćao dugovanja zagrebačkog kluba prema bivšim igračima i trenerima oglasila se udruga “Dinamo – to smo mi” koja je poručila:

Zdravko Mamiće objavio je na svom Facebook profilu dokaze o isplati igračima, trenerima i zaposlenicima kluba u gotovini. Većina dokumenata napisana je na službenom memorandumu Dinama, a možete ih pronaći ovdje https://www.docdroid.net/DIi6yFs/untitled-doc-pdf#page=11

Objavom dokumentacije želio je sebe prikazati kao osobu koja je ulagala vlastiti novac u GNK Dinamo Zagreb, a mi smo u posjedu zapisnika skupštine kluba, koja se održala 1. ožujka 2018. godine i na kojoj su dužnosnici Dinama detaljno objasnili od kud je porijeklo spomenutog novca.

Dokumenti dokazuju da je Zdravko Mamić raspolagao tajnim računom u Klagenfurtu koji je po nalogu Mirka Barišića u ime Dinama otvorio direktor Hypo banke, a današnji član Izvršnog odbora Heinz Truskaller. Zdravko Mamić na svom Facebook profilu i brojnim medijskim istupima prikazuje to kao njegov novac koji je uložio u Dinamo. Prema zapisniku koji vam dostavljamo jasno se vidi kako je to Dinamov novac od sponzorstava i transfera uplaćen u Austriji kako bi se izbjegle obveze tadašnjeg Športskog dioničkog društva Dinamo koji će biti likvidiran s milijunskim dugovima 2004. godine. Paralelno s Dinamom kao šdd postojala je i udruga gađana koja je danas GNK Dinamo (osnovana 10.07.1996.), a novac za redovno poslovanje koji je trebao biti uplaćen klubu išao je na račun u Klagenfurt. Takvim potezom vodećih ljudi došlo je do nagomilavanja dugova i gašenja šdd Dinamo, ali i do treće optužnice koja se trenutno vodi pred sudom u Osijeku. Gašenjem šdd Dinamo brojni igrači ostali su bez dogovorenih primanja koja su kasnije potraživali tužbama protiv Dinama ili nagodbama kada bi ih zaposlili u klubu.

Spomenuti račun u Klagenfurtu nikada nije prikazan u Dinamovim poslovnim knjigama, a sredstvima s tog računa upravljao je Zdravko Mamić kao da je to njegov privatan račun. Predsjednik kluba Barišić na skupštini kluba svjedoči da je kao direktor Siemensa uplatio je 500.000 Eura, a ostali sponzori ukupno 2.9 milijuna Eura na račun u Klagenfurtu. Osim toga spominje i transfer Igora Bišćana u Liverpool vrijedan 21 milijun maraka DEM. Svjedoci Barišić, Rožić, Kodžoman, Truskaller, Svetina i drugi detaljno opisuju kako je Zdravko Mamić novcima s Dinamovom računa u Klagenfurtu plaćao igrače (Marić, Kranjčar, Drpić, Eduardo i druge), trenere (Kuže, Jurčević, Blažević i druge) i zaposlenike (Mirko Lulić, David Prpa i druge), a on cijelo vrijeme tvrdi da je to bio njegov privatan novac.

Sporna odluka kako Dinamo nije oštećen u sudskim procesima odnosila se upravo na ovaj račun u Klagenfurtu i treću optužnicu, a iskoristila se (ilegalno) za prvu optužnicu koja je sada pravomoćna.

Zdravko Mamić objavom spomenutih dokumenata i udruga Dinamo – to smo mi objavom zapisnika nedvosmisleno prikazuju način na koji se novac izvlačio iz Dinama i Hrvatske te kako su čelnici kluba i članovi skupštine zlouporabili svoj položaj i tako pribavili protupravnu imovinsku korist bjeguncu Zdravku Mamiću.

Pozivamo članove Izvršnog odbora i skupštine kluba da u što kraćem roku podnesu ostavke na svoje funkcije.”, zaključuje se u objavi “Dinamo – to smo mi”.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter