Duh zagrebačkih ulica na parketu

Po stoti put se može započeti nikad zatvorena priča o borbi za demokracijom. O borbi za demokracijom ne bilo gdje. O borbi za demokracijom u onom modrom, zagrebačkom, najtrofejnijem hrvatskom nogometnom klubu. Onom klubu koji već puno stoljeće prkosi, koji već godinama diše usprkos svim pokušajima gušenja. Diše zahvaljujući jednoj skupini, zahvaljujući onima koji ga vole bez interesa. Zahvaljujući onima koji su ga probudili i udahnuli mu onaj prkosni uzvik zagrebačkih ulica  „Volim te, Dinamo!“.

Nebo se još uvijek plavi, bijeli se Zagreb grad, ali Maksimir ne slavi, iako je Dinamo prvi i sad. Sada ne slavi prepun Maksimir šampionske titule, sada slave „Dvojka“, Kutija šibica, Cibona i Šalata. Sada slave oni kojima je pri rođenju dijagnosticirana zaluđenost modrim klubom. Slave svi oni koji se mogu poistovjetiti s Kužeovom „Jesam li veći kockar ja…ili neki koji su prokockali svetinju, osmjeh djece i radost navijača?!“ I raduju se s razlogom. Jer imaju Dinamo. Jer njihova pjesma s tribina daje vjetar u leđa dečkima koji ne igraju za milijune, nego za pobjedu i veselje navijača. Postoji demokratski Futsal Dinamo koji je uspio vratiti osmjeh na lica najmlađih i najstarijih dinamovaca.

Nikada zagrebačke ulice nisu zaboravile na uzvik „Volim te, Dinamo!“. On je uvijek bio i uvijek će biti s njima. Samo su jedno vrijeme bile malo tiše jer je došao čovjek koji ih je plašio, koji im je pokušao slagati da nisu u pravu. Pokušao im je reći kako je Dinamo njegov, a ne njihov. Ali nije uspio. I iako još uvijek sjedi u svečanoj loži maksimirskih tribina, pao je. Već odavno mu je vrijeme u loži odbrojeno. Već pet godina postoji jedan primjer koji samo čeka preseljenje svoje pozitivne priče ondje gdje pripada – podno maksimirskih tribina. Ondje gdje su navijači već prije 17 godina čuli „Imamo Dinamo!“ i ondje gdje će te riječi zasigurno opet čuti.

Ne postoji politika koja može pobijediti volju naroda, osobito ovog čvrstog koji stoji na maksimirskom sjeveru. A Sjever pjeva gradu najljepšu baladu. Do tada, ostaje nam odabrati stranu. Stranu demokracije ili stranu kulta ličnosti. Na vama je.

Eva Grgić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter