Dvanaest europskih klubova će objaviti osnivanje Super lige?

Foto: Pixabay

Svi vodeći europski sportski portali objavili su vijest da će u sljedećim satima 12 europskih nogometnih klubova nakon mjeseci tajnih pregovora objaviti osnivanje Super lige.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o šest engleskih klubova te po tri španjolska i talijanska kluba odnosno o Arsenalu, Chelseaju, Liverpoolu, Manchester Cityju, Manchester Unitedu, Tottenhamu, Atletico Madridu, Barceloni, Real Madridu, AC Milanu, Inter Milanu i Juventusu. Klubovi iz Francuske i Njemačke predvođeni PSG-om i Bayernom zasad se nisu priključili njihovoj inicijativi.

Elitno natjecanje ne bi trebalo započeti prije 2022. godine, a na koncu bi brojalo 20 klubova od kojih bi 15 imalo zajamčeni status. Klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe od po deset sudionika, a po prva četiri bi ostvarila plasman u četvrtfinale. Minimalni broj utakmica zajamčen za svakog sudionika bi bio 18, a termini odigravanja susreta bi bili sredinom tjedna.

Europski velikani bi u novom natjecanju međusobno podijelili 3,5 milijarde eura, a klubovi bi bili razvrstani u četiri kategorije pa bi tako šest vodećih dobilo po 350 milijuna eura.

Vijest o Super ligi dolazi dan uoči održavanja Izvršnog odbora UEFA-e koji bi trebao potvrditi novi format Lige prvaka od 2024. godine prema kojem bi 36 klubova u prvoj fazi natjecanja igralo deset kola prije nego što počne doigravanje.

Krovna europska nogometna organizacija je zajedno s engleskim, talijanskim i španjolskim nogometnim savezom te u suradnji s vodstvima Premier lige, LaLige i Serie A objavila i zajedničko priopćenje kojim se žestoko usprotivila osnivanju Super lige, a klubovima koji se odluče na taj potez je zaprijetila izbacivanjem iz svih domaćih i europskih natjecanja dok bi igračima tih klubova prijetila zabrana igranja za nacionalne selekcije.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter