ECA za sljedeću sezonu predviđa još veće financijske gubitke za klubove

Foto: Pixabay

Europsko udruženje klubove (ECA) izradilo je studiju o financijskom posljedicama koje je pandemija koronavirusa prouzročila za nogometne klubove.

Pri analizi su prvotno u obzir uzeli sportske kolektive koji dolaze iz deset najboljih europskih liga: engleske Premier Lige, njemačke Bundeslige, španjolske LaLige, talijanske Serie A, francuske Ligue 1, turske SuperLig, nizozemske Eredivisie, portugalske Primeira Lige, škotskog Premiershipa i poljske Ekstraklase. Od spomenutih u francuskoj, škotskoj i nizozemskoj ligi došlo je do konačnog prekida sezone 2019./20., dok je u sedam ostalih liga natjecanje nastavljeno.

Prema rezultatima studije pandemija je uzrokovala seizmički šok za klubove, a negativan utjecaj COVID-19 vidljiv je i u slučaju nastavka natjecanja. Prema procjenama ECA-e negativni financijski utjecaj pandemije bit će još izraženiji u sezoni koja je pred nama.

ECA-ini podaci tako pokazuju da će klubovi u ovih deset liga doživjeti ukupni pad prihoda u iznosu od 3,6 milijardi eura od čega se 1,5 milijardi odnosi na aktualnu, a 2,1 milijarda na iduću sezonu. Pri tome u obzir nisu uzeti prihodi koji se temelje na transferima igrača.


Kada se uzmu u obzir i lige iz ostalih europskih zemalja procjena gubitaka bez uključenih prihoda od transfera se penje na ukupno 4 milijarde eura od čega se 1,6 milijardi odnosi na aktualnu, a 2,4 milijardi na sljedeću sezonu.


Pandemija ima negativan utjecaj na sve vrste prihoda klubova (TV prava, sponzori, ulaznice, UEFA), a posebno su pogođeni matchday prihodi odnosno prihodi koje klubovi ostvaruju na dan odigravanja domaće utakmice. Za njih se predviđa pad od 400 milijuna eura u aktualnoj te 1,1 milijardu eura u idućoj sezoni.


Istodobno se usprkos dogovorenim uštedama predviđa da će značajno porast udio troškova plaća igrača u ukupnim rashodima klubova. Dok su plaće u sezoni 2018./19. imale udio od 59,6% u ukupnim rashodima klubova studija pokazuje da će se isti u sezoni 2020./21 povećati na 70,1%.

Iz ECA-e upozoravaju da je sad vrijeme da dođe do zajedničkog i širokog razumijevanja između svih dionika kako bi se izgradio održiviji sustav, a sve kako bi on bio fleksibilniji i spremniji za nepredvidljiviju budućnost. Klubovima se savjetuje da nastave raditi na mjerama ublažavanja krize kako bi održali ekonomsku ravnotežu i osigurali održivost. Upravljanje troškovima i novcem bit će ključno sve dok se prihodi još jednom ne stabiliziraju, upozoravaju iz ECA-e. Pri tome treba voditi računa da smanjivanje troškova dugoročno ne dovede do ukidanje mnogih aspekata profesionalizacije koji su nastali u nogometnim klubovima u posljednjih deset ili više godina.

S posebnim zanimanjem prati se i predstojeći transferni rok koji će dati odgovor na trenutno zdravstveno stanje nogometa.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter