Engleski klubovi pokrenuli postupak povlačenja iz Superlige, potaknuti su i financijskim obećanjima UEFA-e?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučer krajem dana odvilo se novo poglavlje u događaju koji je na svim razinama uzdrmao nogometni svijet. Engleski premierligaši Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool i Tottenham objavili su da pokreću postupke za povlačenje iz organizacije Superlige.

Ova odluka najavljivala se i jučer tijekom ranog popodneva nakon što su sukladno protokolu preostali članovi Premier League-a zajedno s predstavnicima FA-a održali video sjednicu na kojoj su odbili prijedlog pokretanja i prihvaćanja postojanja Superlige.

Podsjetimo, da bi šest engleskih klubova moglo nastaviti igrati u domaćim natjecanjima i Superligi paralelno, za to su trebali odobrenje Odbora Premier League-a. Nakon što ga nisu dobili bilo je jasno da su osuđeni na odluku da biraju između zatvorene Superlige i domaćih natjecanja.

Druga strana priče stiže, naravno, iz Španjolske. Još dok se nisu zahuktale naznake povlačenja premierligaša stigle su vijesti i da je sud u Madridu na zahtjev predstavnika Superlige donio odluku prema kojoj UEFA i FIFA nemaju pravo poduzimati bilo kakve poteze prema klubovima i igračima klubova sve dok sud ne donese konačnu odluku o legalnosti pokretanja ovakvog formata natjecanja.

U međuvremenu je postajalo jasno da će se engleski klubovi nakon odluke Odbora Premier League-a, a pod velikim pritiskom navijača, političara i šire javnosti odlučiti na povlačenje iz osnivanja Superlige, pa su iz Španjolske počele stizati nove informacije o razlozima.

Mundo Deportivo izašao je s tvrdnjom da ima saznanja da je na ovu odluku engleskih klubova najviše utjecala UEFA-a i to ne zbog svojih prijetnji već zbog činjenice da su ponudili visoke novčane cifre ‘velikoj šestorki’ da napusti Superligu. Ta ponuda prema istom izvoru nije došla do španjolskih klubova, koje iz krovne kontinentalne organizacije, na čelu s Florentinom Perezom, doživljavaju kao glavne neprijatelje.

Španjolci za kraj navode i da njihovi klubovi ovo pokretanje izlaska premierligaša iz Superlige vide kao korak unatrag koji nije definitivan, te ostaju uvjereni da će ih projekt ovolikih razmjera ipak natjerati da se vrate. “U okruženju Barcelone i Real Madrida vlada mir, svjesni su da je za opstanak svih najbolje nastaviti sa Superligom” – zaključuje Mundo Deportivo.

Da ideja Superlige još uvijek nije ‘ubijena’ potvrđeno je i jutros kada su se priopćenjem oglasili i preostali klubovi klubovi osnivači. Oni su sinoć održali sastanak bez šest engleskih premierligaša i u španjolske medije poslali priopćenje u kojem se navodi da Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter Milan i AC Milan nastavljaju s procesom pokretanja novog europskog klupskog natjecanja “jer trenutni sustav ne funkcionira”. Odlazak engleskih klubova uvjereni su neće uzrokovati promjene u provođenju svoje ideje.

“Naš prijedlog za cilj ima omogućiti sportu da se razvija uz generiranje većih resursa i postizanje veće stabilnosti za cijelu nogometnu piramidu, uključujući i razvijanje potpore u preživljavanju velikih financijskih pokteškoća koje osjeća cijela nogometna zajednica zbog posljedica pandemije” – zaključuje se u priopćenju preostalih osnivača Superlige objavljenom jutros u španjolskim medijima.

Što je od svega na kraju istina i kako će se situacija dalje razvijati? Teško je vjerovati da će engleski klubovi ponovno mijenjati svoj stav, pogotovo nakon pritiska koji je stigao od svih institucija na Otoku. Ipak, i u svojim priopćenjima (u kojima se jedino Arsenal ispričao navijačima za sve što se događalo) klubovi ne odustaju od isticanja da je dramatična reforma organizacije kontinentalnog nogometa nužna kako bi klubovi mogli stabilnije poslovati. S njihove strane, nevosino o sudbini Superlige, neće olabaviti pritisak na UEFA-u i ostale da se nogometnoj industriji osigura što više i što veće garantirane prihode.

Ono što bi uskoro trebalo biti potvrđeno svakako jest informacija da je UEFA u velikim pregovorima s ulagačima, a sve u svrhu da poveća svoj budžet za europska klupska natjecanja. Tu informaciju jučer je prvi u javnost plasirao Bloomberg, još dok nije bilo ozbiljnijih naznaka da će engleski klubovi zaista početi proces povlačenja iz postupka osnivanja Superlige.

Prema saznanjima Bloomberga UEFA je započela pregovore s predstavnicima neimenovanog britanskog investicijskog fonda sa sjedištem u Londonu, a sve u svrhu zaokruživanja financijske priče za nedavno odobreni novi format Lige prvaka. Navodni pregovori za krajnji cilj imaju da elitno kontinetnalno klupsko natjecanje u budućnosti ima početni budžet od 4,5 milijardi eura s mogućnošću rasta do 7 milijardi eura.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter