Engleski trećeligaši i četvrtoligaši uveli salary cap

Foto: Pixabay

Klubovi engleske treće i četvrte lige izglasali su uvođenje salary capa odnosno ograničenje ukupnih rashoda na razini nogometne sezone. Promjena stupa na snagu odmah, a za Ligu 1 će iznositi 2,5 milijuna funti dok je za Ligu 2 predviđen iznos od 1,5 milijuna funti.

Plaće, bonusi, porezi, kao i isplate agentima te drugi relevantni rashodi bit će uključeni u salary cap, ali dohodak ostvaren od promocije u viši rang natjecanja ili zbog prolaska u kup natjecanju neće se uzimati u obzir. Klubovi će od strane neovisne disciplinske komisije podlijegati novčanim kaznama te daljnjim sankcijama ukoliko premaše ograničenu potrošnju. Ukoliko klub ispadne u niži rang natjecanja na njega će se primjenjivati prijelazno razdoblje koje će uzimati u obzir period na koji su potpisani važeći ugovori.

“Odluku smo donijeli poslije opsežnih i sveobuhvatnih konzultacija sa svim klubovima u vezi rješavanja pitanja održivosti i inflacije plaća diljem engleskih nogometnih liga, a koje su pokrenute prije suspenzije nogometa u ožujku nakon pandemije koronavirusa. Rasprave su kulminirale današnjim glasovanjem, a predstavnici klubova treće i četvrte lige odlučili su primijeniti nove mjere umjesto postojećih protokola u vezi upravljanja troškovima plaća”, objavilo je vodstvo engleskih nogometnih liga (EFL).

Klubovi će i dalje nastaviti voditi razgovore u vezi s izmjenama i dopunama vlastite financijske kontrole te dodatnim mjerama usmjerenim na rješavanje financijske održivosti klubova. Udruženje profesionalnih nogometaša (PFA) je pak priopćilo kako je zabrinuto zbog toga što se salary cap izglasao bez odgovarajućih konzultacija s predstavnicima igrača.

“Izraz salary cap stvara dojam restriktivnih mjera, ali po našem mišljenju je jasno da to nije ni cilj ni vjerojatni učinak promjena koje smo izglasali. Negativan financijski utjecaj pandemije koronavirusa bit će značajan za EFL klubove i izglasane promjene pomoći će klubovima u zadržavanju financijske stabilnosti. Tijekom posljednja dva tjedna, rasprave među klubovima bile su zdrave i konstruktivne, omogućujući nam postizanje jasnog konsenzusa i drago mi je što su klubovi odlučili prihvatiti novi pristup. Nastavit ćemo surađivati ​​sa svim klubovima, PFA-om i, prema potrebi, s drugim dionicima na provedbi novih pravila, a sve s ciljem postizanja dugoročne održivosti za EFL.”, zaključio je izvršni direktor EFL-a David Baldwin.

Pročitajte još:

>> DFB se zalaže za uvođenje salary capa


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter