Europska komisija: UEFA i FIFA nemaju ništa s hrvatskim Zakonom o sportu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sportsko zakonodavstvo unutrašnje je pitanje svake države i sportske institucije nemaju nikakve veze s time. Nedvojbeno je to i jasno mišljenje Europske komisije, svojevrsne Vlade Europske unije.

Na direktan upit nogometplusa o stanju s porukama UEFAmdash;e i FIFAmdash;e po pitanju hitnih izmjena Zakona o sportu, što je jedan od glavnih argumenata kojima HNS pokušava dokazati da izmjene nisu dobre, Europska komisija odgovorila je izuzetno precizno i loše po stajalište nogometne udruge građana:

mdash; Općenito govoreći, mi podržavamo da legislativa bude donesena u konzultacijama sa zainteresiranim stranama. Ipak, sportsko zakonodavstvo je nacionalna nadležnost. Članice imaju potpunu slobodu da konzultiraju ili ne sportske institucije kada mijenjaju ili dopunjuju zakonske odredbe.

Ovakvim odgovorom Europska komisija dala je nedvojbeno do znanja kako su prijetnje HNSmdash;a upućene saborskim zastupnicima jednostavno prazna puška. Dapače, jedan jedini put je došlo do obračuna između europskih institucija i sportskih krovnih tijela, a nogometne ustanove su u tome izvukle deblji kraj. Jasno, radi se o slučaju Bosman kada je odlukom Europskog suda u potpunosti rasturen dotadašnji sustav odšteta za igrače kojima su istekli ugovori, kao i princip stranca unutar Europske unije. Zanimljivo je kako temeljem odredbi UEFAmdash;e i FIFAmdash;e Europski sud ne bi trebao imati nikakvu egzekutivnu funkciju u nogometnom sustavu, no bilo kakav pokušaj nepoštivanja ovakve odluke donio bi sankcije nogometnoj organizaciji unutar Europske unije. A to je ipak, čini se, mnogo snažnija i moćnija organizacija od onih sportskih.

Damjan Raos Carić

SVE o izmjenama Zakona o sportu pročitajte ovdje…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter