Europski put Rijeke, Hajduka i Osijeka u novoj sezoni

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što smo s obzirom na UEFA koeficijente klubova predstavili europski put Dinama u novoj sezoni, a koji počinje u drugom pretkolu Lige prvaka red je došao da isto napravimo s ostalim našim predstavnicima koji će ovog ljeta igrati kvalifikacije za Europa ligu.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Osijek će prvi u vatru te će se u natjecanje uključiti već u prvom pretkolu, slijedi ga potom Hajduk koji se priključuje u drugom pretkolu, a Rijeka kao aktualni viceprvak eurosezonu otvara u trećem pretkolu Europa lige.

>> Dinamo sigurni nositelj samo u drugom pretkolu Lige prvaka

Nakon što su u subotu odigrane utakmice posljednjeg kola prvenstava u Mađarskoj i na Gibraltaru, poznati su svi sudionici Europa lige za sezonu 2018/19. Sezona kreće 12.06. kada je na rasporedu ždrijeb pretkvalifikacija za LP i EL.

Zanimljivo je da iako nova sezona još nije ni počela, odnosno čak i prije završetka ove sezone saznali smo prvog sudionika UEFA natjecanja za sezonu 2019/20. Naime, Inter Turku je 12.05. u finalu finskog kupa s 1:0 pobijedio HJK i tako osigurao plasman u EL 2019/20. Naravno, ukoliko osvoji finsko prvenstvo može se plasirati u LP.

Osijek i Hajduk svoje će protivnike saznati prilikom ždrijeba prvog i drugog pretkola koji je na rasporedu 20.06. Utakmice prvog pretkola se igraju 12. i 19.07. Osijek u prvom pretkolu ima status nositelja a moguće protivnike možete pronaći u tablici.

Utakmice drugog pretkola su na rasporedu 26.07. i 02.08. Dobra vijest je da oba naša predstavnika imaju status nositelja.

Klubovi koji ispadnu u EL iz LP bez obzira na koef. imaju status nositelja u idućem kolu EL. UEFA još nije objavila kako će riješiti problem neparnog broja (19) klubova u drugom pretkolu EL za prvake za kojeg se parovi određuju 19.06. Izvlače se najprije tri nositelja s tri nenositelja, a potom je ždrijeb otvoren.

Ždrijeb trećeg pretkola održat će se 23.07. dakle prije prve utakmice drugog pretkola. Rijeka u natjecanje ulazi kao nositelj, a Hajduk i Osijek nemaju više povlašteni status. Iako je UEFA bitno mijenjala pravila ždrijeba i dalje je na snazi pravilo da klubovi iz istog saveza ne mogu igrati jedni protiv drugih u ovoj fazi natjecanja.

Ovo je i jedina faza kvalifikacija u kojoj se „miješaju“ klubovi iz LP i EL. UEFA je kao i u LP odvojila prvake od ostalih klubova. Prvaci koji ispadnu iz LP imaju svoj put i kroz EL. Dva kluba iz LP iz dijela kvalifikacija za neprvake ispast će u EL.

Kako će se utakmice drugog pretkola LP igrati poslije ždrijeba trećeg pretkola parovi ulaze u ždrijeb s koeficijentom bolje rangiranog kluba.

Ždrijeb EL za treće pretkolo za prvake:

Ždrijeb za play off od iduće sezone održava se prije utakmica trećeg pretkola pa nenositelji iz trećeg pretkola imaju priliku izbacivanjem nekog od nositelja izvući lakšeg protivnika u play offu.

Kao i u drugom pretkolu prvo se izvuku nositelji i nenositelji a poslije je ždrijeb otvoren. Play off za prvake:

S obzirom na promjene u sustavu natjecanja i oko obračuna koeficijenata svi naši predstavnici su u lošijoj poziciji nego prošlo ljeto. Ostaje za vidjeti koliko će se to odraziti na ostvarene rezultate.

Kalun


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter