Evo kakve izmjene očekuju Nogometni savez Županije Splitsko-dalmatinske ako se promjeni Zakon o sportu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Izmjene Zakona o sportu koje su predložili Hajduk i Udruga “Naš Hajduk”, a koje se pripremaju za ulazak u hitnu saborsku proceduru uzburkale su duhove. Najčešće kritike dolaze iz HNSmdash;a, a s obzirom da smo na nogometplusu proučavali predložene izmjene odlučili smo analizirati kako bi one izgledale u stvarnosti. Prošli tjedan smo obrađivali Zagrebački nogometni savez, a danas je na redu Nogometni savez Županije Splitskomdash;dalmatinske (NSŽSD) koji je nedavno poslao i žestoku kritiku predloženim izmjenama u Sabor u kojem se tvrdi da su ga poslali svi klubovi iz županije, iako su nam to kasnije demantirali sudionici skupštine.

Po novom prijedlogu izmjena županijskih sportskih saveza, u natjecanjima gdje u prvoj ligi postoji preko 50% profesionalnih sportskih klubova (dakle samo muški (veliki) nogomet), klubovi imaju duplo više glasova kako raste rang natjecanja mdash; tako da sudionik hvarske nogometne lige ima 1 glas/predstavnika, županijski drugoligaš 2 glasa/predstavnika, a prvoligaški klub 32 glasa/predstavnika. Ovim izmjenama se omogućuje da na skupštini sudjeluju svi klubovi, a ne samo neki, kao do sada.

Prema informacijama do kojih smo uspjeli doći trenutno u NSŽSDmdash;u ima 74 nogometna kluba (iako ih u Cometu, programu HNSmdash;a, stoji 118), a posljednja skupština je brojala 54 zastupnika. Zanimljivo kako zagrebački savez, unatoč 108 klubova, ima samo 31 zastupnika u skupštini. Druga razlika između zagrebačkog saveza je i ta da suci, treneri i delegati imaju čak 3 predstavnika u skupštini, dok oni u zagrebačkoj uopće ne sjede u skupštini.

Ipak ono što kod saziva dalmatinske nogometne skupštine najviše bode oči je činjenica da savez “kontroliraju” klubovi koji igraju niže od treće lige mdash; oni čine skoro 50% zastupnika skupštine i praktički mogu donositi odluke bez ikakve suradnje s ostalima. Klubovi koji nastupaju u Prvoj HNL, iako ih je čak dva i čine 20% svih hrvatskih prvoligaša, imaju mizernih 3% utjecaja u vlastitoj županiji (za usporedbu zagrebačka 3 prvoligaša imaju skoro 20% glasova na svojoj županijskoj skupštini). Drugoligaši u Splitskomdash;dalmatinskoj županiji imaju isto 4% glasova, a trećeligaši, 10 klubova, 18%. Mali nogomet ima 7 predstavnika i čini 14% skupštine, ženski nogomet s tri nogometna kluba ima više glasova nego prvoligaši (5%), kao i suci,delegati i treneri i njihova 3 predstavnika. Klubova nogometa na pijesku, iako ih čeka 1 glas u skupštini, nema. Cinici bi primjetili da bi RNK Split i HNK Hajduk mogli osnovati nogometni klub na pijesku ne bi li dobili glas više u skupštini.

Izmjenama zakona stvari će se drastično promijeniti i to prvenstveno prema klubovima koji se natječu u natjecanjima ispod treće lige. Njihov utjecaj bi pao na razumnijih 31%, prvoligaši bi došli do 22% skupštinskih glasova, a drugoligaši na 11%. Treća liga bi također skočila na 27%. Mali nogomet bi ostao na istome, ženski bi pao, a suci, treneri i delegati bi dobili više predstavnika, ali manji utjecaj u postotku. Treba spomenuti i da će se novim izmjena omogućiti SVIM klubovima sudjelovanje na županijskoj skupštini, što do sada nije bio slučaj.

Unatoč bojazni da se predložene izmjene Zakona rade zbog Hajduka koji je skupa sa svojim navijačima i inicirao izmjene, očito je da njegov utjecaj izmjenama neće biti apsolutan, te da će sa sadašnji 1,79% doći na 11,19%, što mu omogućuje da njegov glas bude bitniji nego do sada, ali ne i da apsolutistički može preuzeti županiju.

Izmjene Zakona o sportu trenutno su uvrštene na dnevni red saborskim zastupnicima, a sabor će ovaj petak odlučivati hoće li ih uvrstiti na glasanje po hitnoj proceduri. S obzirom da su prijedlog podržali najveći klubovi zastupnika SDPmdash;a i HNSmdash;a, kao i niza drugih zastupnika (Jadranka Kosor, Slavko Linić, Furio Radin, Damir Kajin, Ilija Filipović (HDZ dijaspora),…) očekuje se da će se prihvatiti uvođenje u hitnu proceduru, odnosno da će za izglasavanje biti dovoljno samo jedno čitanje. Nakon toga izmjene uskoro dolaze na raspravu u Sabor i ako se prihvate u roku od 8 dana postaju Zakon, a HNS će imati 6 mjeseci da uskladi vlastiti statut s navedenim izmjenama zakona.

BI, Valerijo Zelić

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter