FIFA će razmotriti održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine

Foto: Wikimedia

U Zurichu je danas na online način održan 71. kongres FIFA-e. Osim predstavljanja učinjenog u prošloj godini kao i financijskog izvještaja za prethodno razdoblje te prijedloga proračuna za 2022. godinu glavna vijest je prihvaćanje prijedloga koji je došao iz Nogometnog saveza Saudijske Arabije da se razmotri održavanje Svjetskog prvenstva za žene i muškarce svake dvije umjesto dosadašnje svake četiri godine. Za pokretanje studije izvodljivosti koja bi donijela zaključke o tom prijedlogu pozitivno su se izrazile 166 članice dok su 22 bile protiv.

“Budućnost nogometa je u presudnom razdoblju. Brojni problemi s kojima se nogomet suočava niz godina dodatno su pogoršani dugotrajnom pandemijom i globalnom krizom. Vrijeme je da razmotrimo kako je ustrojena globalna igra i razmotrimo što je najbolje za budućnost našeg sporta. Trebali bismo razmisliti o tome je li trenutni četverogodišnji ciklus optimalan za nogomet, kako s natjecateljske tako i s komercijalne perspektive, kao i u smislu ukupnog nogometnog razvoja. Moramo uzeti u obzir i raspravu u vezi međunarodnog kalendara natjecanja i kako će bilo kakve možebitne promjene utjecati na svih 211 članica FIFA-e. Stoga predlažemo kongresu da vodstvu FIFA-e nalaži izradu studije izvodljivosti o tome kakav bi utjecaj moglo imati igranje Svjetskog prvenstva svake dvije godine i kako bi ta odluka mogla revidirati međunarodni kalendar utakmica. Predlažemo široko rasprostranjenu analizu koja ne gleda samo na izravan utjecaj održavanja Svjetsko prvenstva za muškarce i žene svake dvije godine, već uzimajući u obzir i kvalifikacijska natjecanja za ove turnire. S ukupno manje, ali istodobno više konkurentnijih utakmica reprezentacija mogli bismo potencijalno riješiti zabrinutost u vezi s dobrobiti igrača, dok bi istovremeno povećali vrijednost takvih natjecanja.”, rekao je predsjednik saudijskog saveza Yasser Al Misehal.

FIFA je ranije od 2026. godine odobrila povećanje sudionika Svjetskog prvenstva za muškarce na 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32 dok će Svjetsko prvenstvo za žene od 2023. godine brojati 32 sudionika.

Na današnjem kongresu su prihvaćeni i prijedlozi koji su došli iz Jamajke i iz Liberije, a vezani za razradu novog globalnog koncepta kad je ženski klupski i reprezentativni nogomet u pitanju te reorganizaciju postojećeg sustava natjecanja za mlađe dobne kategorije prema kojemu bi se razmotrilo da se Svjetska prvenstva održavaju svake godine kako bi što veći broj mladih igrača dobio priliku na njima sudjelovati.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter