FIFA Odbor dionika podržao reforme transfer sustava

Photo credit: ryan_fung via Visual hunt / CC BY-SA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Krovna svjetska nogometna kuća (FIFA) na službenoj je web stranici objavila da je FIFA Odbor dionika, na jučer održanom sastanku u Londonu, izrazio podršku paketima reformi transfer sustava.

Sastanku su prisustovali predstavnici Europskog udruženja klubova (ECA), Svjetskog foruma liga (World League Forum),  FIFPro-a, kao i savezi članovi, kontinentalni savezi te FIFA administrativci. Navedeni dionici potvrdili su da je paket reformi, kojem je cilj povećati transparentnost transfer sustava, zaštiti njegov integritet te uspostaviti jače mehanizme solidarnosti za razvojne klubove, nužnost koja je nogometu potrebna.

>> FIFA započela proces velikih izmjena sustava transfera

“Okupili smo svih za stol i svi ključni akteri industrije shvatili su da trebamo poduzeti nužne korake, predvođenje današnjim prijedlogom reformi. Ovo je značajan prvi korak ka postizanju veće transparentnosti, učinkovitije primjene propisa koji će rezultirati dostavljanjem milijuna solidarnih isplata klubovima, te potaknuti svijest o načinima suočavanja problema s agentima, posudbama i ostalim ključnim aspektima transfer sustava” – izjavio je za nakon održanog sastanka predsjednik FIFA-e Gianni Infatino.

Predsjednik Odbora dionika Vittorio Montagliani izjavio je da je “veoma zadovoljan željom za suradnjom koja je izražena tijekom ovog procesa”, te da su svi dionici “produktivno pridonijeli raspravama, uvažavajući činjenicu da je ovo krucijalna stvar za dobro nogometa. Takav pristup omogućio nam je da postignemo širok konsenzus oko prijedloga paketa reformi” – zaključio je predsjednik CONCACAF-a.

FIFA je u svom priopćenju potvrdila ključne točke transfer reforme koja nas u budućnosti očekuje:

– Osnivanje klirinške kuće preko koje će se provoditi transferi, s ciljem zaštite integriteta nogometa te izbjegavanja mogućnosti prevara pri provođenju istih. Isto će, centralizacijom i pojednostavljenjem procesa plaćanja (solidarne te trening naknade, naknade agentima, potencijalno i transferne odštete) osigurati dobro funkcioniranje sustava transfera.

– Obavezno uvođenje elektronskog transfer sustava na nacionalnim razinama, po uzoru na međunarodni model i model nacionalnih sustava registracije igrača.

– Nove i snažnije regulacije za agente uz suglasnost potrebe ograničenja naknada i mogućnosti predstavljanja, provođenje plaćanja naknada preko klirinške kuće te licenciranje i registracija agenata kroz TMS sustav. Ovaj dio paketa reformi predložen je poslije dugih konzultaicija s predstavničkim grupama agenata.

– Razvoj propisa koji se tiču sustava posudbi igrača s ciljem da se potakne razvoj mladih a ne njihova komercijalna eksploatacija. Broj mogućih posudbi po sezoni i između svakog kluba bit će ograničen, dok će zaobilazni transferi i podnajam igrača biti u potpunosti zabranjeni.

– Primjena solidarnih naknada u domaćim transferima po uzoru na međunarodnu praksu.

Detaljan paket reformi bit će podnesen Vijeću FIFA-e na sljedećem sastanku koji je na rasporedu 26. listopada ove godine.

>> FIFA planira ‘standardizirati’ prijelazne rokove

 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email