FIFA ponovno uvela licencirane posrednike

Foto: Pixabay

FIFA je objavila nova pravila za poslovanje nogometnih agenata, odnosno predstavnika nogometaša, objavila je Hrvatska udruga “Nogometni sindikat”. Pravila su ponovo uređena nakon 2015. godine kada je ukinut sustav tzv. licenci nogometnih agenata. U izradi pravila sudjelovalo je i svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša FIFPRO.

Prema novim pravilima, zastupnik nogometaša ili agent može biti samo fizička osoba, koja će za svoj rad morati položiti ispit i dobiti licencu. Objavljena pravila, koja su jučer stupila na snagu, trenutno se samo djelomično poštuju. To znači da su od jučer osobe koje žele postati predstavnici nogometaša dužni položiti ispit koji će im omogućiti dobivanje licence. Ovo se ne odnosi na agente koji su već imali valjanu FIFA licencu i kontinuirano su bili registrirani kao posrednici.

Suštinska provedba pravila u praksi, na primjer da nogometaša može zastupati samo osoba s licencom, ograničenja plaćanja i drugo, stupit će na snagu nakon 1. listopada 2023. Svi postojeći ugovori o zastupanju koje su potpisali nogometaši sa svojim agentima prije 16. prosinca 2022., vrijedit će do isteka.

Nacionalni nogometni savezi također će morati uskladiti svoje pravne akte s novim standardima, rok za usklađenje na nacionalnoj razini je kraj rujna 2023.

U sklopu novih pravila, FIFA je precizno definirala proces licenciranja i kriterije pojedinaca za rad kao agent. Velika pozornost posvećena je i zaštiti maloljetnih nogometaša, ograničeno je zastupanje više klijenata u transferima kao i iznos dogovorenih plaćanja agenata, te je uređen sadržaj i sklapanje ugovora o zastupanju i sl. Važno je napomenuti da će se sve isplate naknada za usluge nogometnim agentima vršiti putem tzv. FIFA klirinške kuće, u skladu s njezinim propisima.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter