FIFA predstavila paket mjera kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa

Vijeće FIFA-e je danas usvojilo paket mjera kako bi se riješila ključna pitanja koja su se pojavila prekidom nogometnih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa.

Predstavljene preporuke i smjernice se posebno odnose na ugovore igrača i transferni sustav, a rezultat su radne skupine koja se sastojala od svih dionika – predstavnika klubova, igrača, liga, nacionalnih saveza te kontinentalnih organizacija i kojom je predsjedao potpredsjednik FIFA-e Vittorio Montagliani.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je ovom prilikom izjavio: “Pandemija COVID-19 jasno je promijenila sve činjenične okolnosti oko nogometa za ovu sezonu. Dakle, FIFA je zajedno sa dionicima smislila nekoliko praktičnih ideja i prijedloga za rješavanje ovih novih okolnosti. Iako ovo neće riješiti svaki problem, on bi trebao poslužiti za postizanje mjere stabilnosti i jasnoće u nogometu za doglednu budućnost. Nadamo se da ovaj zajednički napor, pod vodstvom FIFA-e, može pružiti pozitivan primjer kako se nogomet može okupiti i pokazati jedinstvo, solidarnost i duh kompromisa kako bi se suočili s izazovima koji su pred nama. Ali prije nego što ta vremena dođu, svima mora biti jasno jedno, posebno sada: zdravlje je na prvom mjestu, puno prije nogometa”.

Predložene mjere su raspoređene u nekoliko različitih područja pa se tako odnose na:

Istek i početak igračkih ugovora:

Ugovori s igračima obično završavaju koncem sezone, s datumom raskida koji se poklapa s krajem sezone. S trenutačnom obustavom igranja u većini zemalja sada je očito da se aktualna sezona neće završiti kad su ljudi pretpostavili da hoće. Stoga se predlaže da se ugovori produžuju do trenutka kada sezona zaista završi. To bi trebalo biti u skladu s prvotnom namjerom stranaka kada je ugovor potpisan, a također bi se time sačuvao sportski integritet i stabilnost.

Sličan princip vrijedi i za ugovore koji trebaju započeti s novom sezonom, što znači da se stupanje na snagu takvih ugovora treba odgoditi do trenutka kada naredna sezona zapravo počne.

Ugovori koje stranke zbog novih okolnosti više ne mogu ispunjavati:

Pandemija COVID-19 očito je imala veliki utjecaj na prihode klubova, posebno zbog toga što se utakmice ne mogu igrati. Nogomet, kao i drugi sektori gospodarstva, mora naći pravedna rješenja prilagođena tim okolnostima s ciljem zaštite radnih mjesta i postizanja pravedne i razumne ravnoteže interesa između igrača i klubova – navodi FIFA.

U skladu s tim, FIFA snažno potiče klubove i igrače da rade zajedno na pronalaženju dogovora i rješenja tijekom razdoblja kada su nogometne aktivnosti obustavljene.

Iako je prvenstveno na relevantnim strankama na nacionalnoj razini da pronađu rješenja kako bi se prilagodili na okolnosti u njihovoj zemlji, FIFA preporučuje da se svi aspekti svake situacije pogledaju ravnomjerno, uključujući i vladine mjere za potporu klubovima i igračima, treba li odgoditi plaću ili smanjiti i kakvo osiguranje možda postoji.

Ukoliko se stranke ne mogu složiti te, kao posljedica toga, slučajevi dođu pred tijela FIFA-e, faktori koje treba ispitati uključuju sljedeće:

– je li bilo istinskog pokušaja kluba da postigne dogovor s igračima;
– kakva je ekonomska situacija kluba;
– proporcionalnost bilo kojeg prilagođavanja ugovora s igračima;
– neto prihod igrača nakon bilo kakve prilagodbe ugovora; vodeći računa jesu li igrači tretirani jednako ili ne.

Na taj se način FIFA nada da će uspjeti pronaći rješenja koja su pravedna i uravnotežena za obje strane.

Transferni rokovi:

Što se tiče transfernih rokova, opet je potrebno prilagoditi propise novim činjeničnim okolnostima. U skladu s tim, FIFA će biti fleksibilna i omogućit će se premještanje transfernih rokova tako da se oni smjeste između kraja stare i početka nove sezone.

U isto vrijeme FIFA će pokušati osigurati, kad je to moguće, sveukupnu razinu koordinacije, a također će imati na umu potrebu zaštite regularnosti, integriteta i pravilnog funkcioniranja natjecanja, tako da sportski rezultati bilo kojeg natjecanja ne budu nepravedno poremećeni.

Detaljnije upute Vijeća FIFA-e dostupna su u dokumentu COVID-19: Nogometna regulatorna pitanja, a svjetska nogometna organizacija je ovom prilikom pripremila i prigodan video: