FIFA raspisivanjem natječaja za uspostavu klirinške kuće započela transfernu reformu

Izvor: YouTube Screenshot/FIFATV

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) u četvrtak je raspisivanjem natječaja poduzela prvi konkretniji korak ka uspostavi vlastite klirinške kuće, institucije kroz koju će se u budućnosti voditi sve transakcije vezane za transfere igrača.

Osnivanje klirinške kuće dio je paketa reformi transfernog sustava igača koji je predložen od strane radne skupine. Predložene reforme je FIFA-in Odbor dionika odobrio u rujnu prošle godine, a mjesec dana poslije na kongresu FIFA Vijeća u glavnom gradu Ruande Kigaliju paket reformi je i izglasan.

Treba naglasiti da je prijedlog radne skupine bio puno širi od onoga što je Vijeću proslijedio Odbor dionika. Tako od mnogih konkretnih i poželjnih prijedloga, barem u bliskoj budućnosti, nećemo svjedočiti implementaciji u široj javnosti najpoželjnijih odredbi poput standardizacije prijelaznih rokova ili ograničenja broja registriranih igrača.

>> FIFA započela proces velikih izmjena sustava transfera

S obzirom na činjenicu da FIFA Pravilnik o statusu i transferima igrača nije suštinski mijenjan još od 2001. godine ovaj paket promjena dočekan je s velikim oduševljenjem u nogometnim krugovima koji zagovaraju konkretniju transparentnost poslovanja pri transferima igrača.

Osnivanje klirinške kuće najvažniji je temelj transferne reforme. Kroz novu FIFA-inu instituciju ići će sve novčane transakcije vezane za transfere nogometaša.

Nakndade za treniranje i solidarne naknade

Iz FIFA-e naglašavaju da je u ovom segmentu nogometnog poslovanja najzabrinjavajuće stanje po pitanju naknada za treniranje jer mnogi klubovi kojima ta naknada prema propisima pripada nerijetko s tim nisu ni upoznati, a oni koji jesu često imaju problema s naplatom. Iz tih razloga je razlika u klupskim primanjima od solidarnih naknada u odnosu na trening naknade iz sezone u sezonu sve veća.

Taj problem bi zahvaljujući postojanju klirinške kuće u budućnosti trebao biti u potpunosti eliminiran jer će se sva plaćanja između klubova obavljati preko FIFA-ine nezavisne institucije, koja će zahvaljujući svojoj bazi podataka novac od trening i solidarnih naknada proslijeđivati klubovima koji prilikom transferiranja igrača u tuzemstvu ili inozemstvu na to imaju pravo.

Da bi ovakav sustav funkcionirao FIFA će uvesti elektronske putovnice za igrače. To u prijevodu znači da će nacionalni savezi ubuduće registracije igrača voditi kroz TMS (Transfer Matching System) – sustav koji je trenutno u uporabi bio samo u slučaju inozemnih transfera igrača. Nacionalni savezi unosit će podatke u DTMS (Domestic Mathing System) za sve nogometaše/nogometašice (neovisno je li riječ o amaterima, futsal ili igračima nogometa na pijesku) koji su napunili 12 godina. Od tog perioda počinje kreiranje elektronske putovnice nogometaša, na temelju koje će se pri njegovim eventualnim transferima (bilo domaćim, bilo inozemnim) distribuirati solidarni novac.

FIFA procjenjuje da će nakon što klirinška kuća bude u potpunosti funkcionalna negdje oko 400 milijuna dolara godišnje proći kroz tu instituciju, uz više od 14 tisuća transakcija u preko 120 država isplaćenih u preko 15 valuta.

Posrednici

Široj javnosti će vjerojatno najdraži segment skorog postojanja klirinške kuće biti činjenica što će preko iste ubuduće ići i isplate agentima i posrednicima. Nakon dugih pregovora s mnogim dionicima, uključujući i udruge nogometnih agenata, FIFA sprema nove i oštrije regulacije koje se tiču njihovog poslovanja. Tako će ubuduće i agenti, njihove licence i registracije, također morati biti evidentirane u TMS sustavu.

>> FIFA želi ograničiti posredničke naknade

Razgovore koji su doveli do toga da se i naknade posrednicima transparentnije isplaćuju primarno su započeti zahvaljujući intervenciji Europskog parlamenta, koji je nakon afere Football Leaks konstantno vršio institucionalni pritisak primarno na UEFA-u, ali i FIFA-u – s ciljem da se konačno potrude uvesti reda u nogometno tržište.

>> Panel rasprava dionika u Europskom parlamentu: Put ka ravnopravnijem nogometnom natjecanju

Rokovi natječaja

Što se samog natječaja za osnivanje klirinške kuće tiče, on je dakle raspisan 25. ovog mjeseca. Do 15. rujna tvrtke moraju dostaviti potvrdu o namjeri dostavljanja ponude zajedno s dodatnim pitanjima o samom postupku osnivanja institucije. Deset dana poslije FIFA će dostaviti odgovore na eventualna pitanja zainteresiranih tvrtki, a 1. listopada je zadnji dan za slanje ponude.

21. listopada bit će održana prezentacija tvrtki koje su se uspješno prijavile na natječaj, a ugovor o izvođaču projekta trebao bi biti potpisan 1. prosinca ove godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter