FIFA zasad nije izbacila Rusiju iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Foto: Wikimeida

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) oglasila se povodom vojne invazije Rusije na Ukrajinu te je odlučila da zasad neće diskvalificirati Rusiju iz dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali su zadržali pravo da prateći razvoj situacije donesu dodatne mjere.

Umjesto diskvalifikacije su odlučili da Rusija mora nastupati pod oznakom RFU te da svoje utakmice mora igrati na neutralnom terenu i bez prisustva publike. Također ruska momčad neće imati pravo koristiti svoju zastavu i himnu.

– “FIFA će zajedno s Međunarodnim olimpijskim odborom, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama donijeti nove dodatne mjere i sankcije, uključujući diskvalifikaciju iz natjecanja koja se može primijeniti u bližoj budućnosti, ukoliko se situacija ne bude popravila”, navodi se u objavi krovne svjetske nogometne organizacije.

Rusiju 24. ožujka očekuje polufinalni sraz dodatnih kvalifikacija za odlazak u Katar protiv Poljske, a upravo je Poljski nogometni savez, zajedno sa švedskim i češkim, proteklih dana objavio da ni u kojem slučaju neće igrati protiv Rusije. Pobjednik dvoboja Rusije i Poljske je za jedno mjesto na Svjetskom prvenstvu trebao igrati 29. ožujka protiv boljeg iz ogleda Švedske i Češke. Ukoliko FIFA do tada ne promijeni svoju odluku i ne uvede dodatne sankcije to bi značilo da će se Rusija bez borbe plasirati na svjetsku smotru.

Uz navedena tri saveza bojkotu utakmica s Rusijom, i to na svim razinama i u svim kategorijama, se danas priključio i Engleski nogometni savez.