FIFPro demantirao navode FIFA-e o povlačenju pritužbe Europskoj komisiji

Photo credit: ryan_fung via Visual hunt / CC BY-SA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Predsjednik CONCACAF-a i potpredsjednik krovne svjetske nogometne organizacije – Kanađanin Victor Montagliani, u četvrtak je izjavio da je FIFA postigla dogovor sa Svjetskim sindikatom profesionalnih nogometaša (FIFPro) o povlačenju pritužbe koju su podnijeli Europskoj komisiji.

Na sastanku FIFA-inog Odbora dionika, na kojem su sudjelovali predstavnici Svjetskog foruma liga – WLF (udruženje osnovano u veljači 2016. godine, koje okuplja 1100 klubova i 20ak tisuća igrača), Europskog udruženja klubova (ECA) i FIFPro-a, postignut je sporazumni dogovor o modelima zahvaljujuć kojima će igračima biti lakše napustiti klub ukoliko nisu primili plaću na vrijeme. O detaljima novih propisa javnost nije obaviještena, a odobrenje tj. potvrda implementacije dogovorenog trebala bi stići idući tjedan kada će se održati sastanak FIFA-e u Indiji, točnije Kolkati (bivša Kalkuta), gdje se trenutno održava U-17 Svjetsko prvenstvo.

Ovaj dogovor, spomenuti Kanađanin je ‘brže bolje’ u medijima iskomunicirao na način da je FIFPro njegovim postizanjem pristao zauzvrat povući pritužbu koju je još 2015. priložio Europskoj komisiji.

Ove navode oštro su demantirali iz svjetskog sindikata nogometaša: “Prerano je raspravljati o tome što će biti s našom pritužbom Europskoj komisiji na temu transfernog sistema, ili bilo kojim budućim koracima dok ne budemo u potpunosti zadovoljni provedbom prijedloga koji su aktualna tema”.

O spornoj pritužbi FIFPro-a već smo detaljno pisali (između ostalog zahtijevaju ukidanje opcije posudbe igrača, ograničenje/ukidanje zarade menadžera, ograničenje broja igrača u klubovima…), te je jasno zašto je čelnicima krovne nogometne organizacije iznimno bitno da Europska komisija ne uvaži primjedbe koje je sindikat u priloženom predmetu naveo. Dobra vijest za nogomet jest ta što, barem kroz neformalne razgovore i plaha javna priopćenja, UEFA i FIFA svakako teže postepenom uvođenju reda u tržišno natjecanje, koje je po mnogima zbog labavih i nedovoljno definiranih ‘pravila igre’ štetno za igrače i srednje/male klubove. FIFA tako najavljuje da će u skoro vrijeme pokrenuti internu istragu transfera i samog transfernog sistema, dok predsjednik UEFA-e već duže vrijeme poziva EK i velike klubove da sjednu za stol i počnu s konkretnim razgovorima s ciljem ‘spašavanja nogometa’.

Spomenimo na kraju da je potpredsjednik FIFA-e Montagliani javnosti otkrio još jednu inicijativu koja se valja u tijelima organizacije, a riječ je o promjeni pravila koja se tiču prava igrača da nastupaju za nacionalne selekcije. Novi propisi bi trebali, pod određenim kriterijima, omogućiti igračima lakše mijenjanje država za koje nastupaju, dok bi kriterij za one igrače koji nemaju državljanstvo države za koju žele nastupati, uvjet o životu i radu u toj državi – s trenutnih pet godina mogao biti podignut na više.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email