FIFPro: Igrači su preopterećeni

Foto: Pixabay

Uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, odnosno između veljače i travnja, svjetski sindikat nogometaša FIFPro je proveo istraživanje u koje su bila uključena 543 nogometaša iz najjačih europskih liga (Engleska, Francuska, Njemačka, Italija) od čega njih 300 nastupa za nacionalne momčadi. Anketa je pokazala da igrači smatraju da su preopterećeni.

>> Međunarodni kalendar natjecanja u nogometu (FIFPro izvještaj)

46% nogometaša koji su protekle dvije sezone prosječno igrali po 50 ili više utakmica smatra da su previše nastupali. Većina je također mišljenja da im je između sezona potrebno pet tjedana odmora kako bi se oporavili od napora, a čak 88% njih se zalaže za stanku između polusezona koja bi trajala dva tjedna.

Na osnovu navedenog istraživanja, a nakon proučavanja dostupnih sportskih medicinskih istraživanja, FIFPro je prema FIFA-i, ligama i klubovima uputio sljedeće zahtjeve za čiju se implementaciju zalaže kako bi se zaštitilo zdravlje igrača:

  • nogometaši moraju imati najmanje 72 sata za oporavak između utakmica
  • nogometaši moraju imati dodatno vrijeme za odmor kako bi se oporavili od dugih međunarodnih letova
  • nogometaši moraju imati stanku između polusezona u trajanju od 10 do 14 dana
  • nogometaši moraju imati stanku između sezona u trajanju od 4 do 6 tjedana
  • kao generalno pravilo nogometaši ne bi trebali imati više od tri utakmice svaka dva tjedna (ne računajući pripremno razdoblje)
Izvor: FIFPro

Dr. Vincent Gouttebarge, čelnik medicinskog odjela FIFPro-a je ovom prilikom rekao:

Neki od najboljih svjetskih nogometaša smatraju da igraju više nego što bi bilo optimalno zbog čega su podložni ozljedama. Važno je, na primjer, da svi nogometaši koji su nastupali na Svjetskom prvenstvo u Rusiji nakon kraja natjecanja imaju dovoljno vremena za odmor i oporavak. Dodatno vrijeme za oporavak je potrebno nakon dugih putovanja kako bi se smanjio jetlag. 63% sudionika istraživanja je reklo da duga putovanja utječu na oporavak, formu te zdravlje.

Glavni tajnik FIFPro-a Theo van Seggelen je dodao:

Zdravlje nogometaša bi trebao biti prioritet ispred svih drugih interesa. Ali realnost je da su mnogi nogometaši pod velikim pritiskom kako bi igrali što bolje u teškim uvjetima. Imali smo primjer da su mnogi nogometaši pozivani u reprezentacije u svibnju ove godine (21.-27.) kada je prema FIFA-i bilo obvezno vrijeme odmora. Mnogi od njih su odmah nakon Svjetskog prvenstva bili na raspolaganju svojim klubovima. Aktualni kalendar natjecanja nije dovoljno dobar za zdravlje i formu igrača. Zajedno s drugim dionicima moramo hitno postaviti međunarodne standarde koji će zaštiti zdravlje profesionalnih nogometaša i kreirati bolju ravnotežu u međunarodnom kalendaru natjecanja.

Osim FIFPro za promjenu međunarodnog kalendara natjecanja koji će stupiti na snagu od 2024. godine se zalaže i ECA. Njen predsjednik Andrea Agnelli je na skupštini koja je u rujnu održana u Splitu izjavio:

Od danas pa do 2024. godine, kada će novi međunarodni kalendar natjecanja promijeniti sliku nogometa, nogomet će se razvijati na nekoliko važnih načina. Klubovi trebaju biti ključni igrači u redefiniranju međunarodnog kalendara natjecanja jer su jedini dionik u industriji koji nosi poduzetnički i sportski rizik.

Pročitajte još:

>> Završena glavna godišnja skupština ECA-e u Splitu (FOTO&VIDEO)


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter