FIFPro: Nitko ne bi trebao riskirati svoje zdravlje da bi zadovoljio komercijalne i sportske ciljeve

Pixabay

Svjetski sindikat nogometaša (FIFPro) jučer se oglasio službenim priopćenjem u kojem upozorava nogometnu javnost na nebrigu o zdravlju nogometaša u ‘post-korona’ razdoblju.

Podsjetimo, FIFPro je u kolovozu prošle godine objavio rezultate istraživanja pod nazivom “Na granici: Radno opterećenje nogometaša u elitnom nogometu” u kojem se problematizira kalendar natjecanja za igrače koji nastupaju u elitnim klubovima i reprezentacijama.

Na temelju tog i četrnaestogodišnjeg istraživanja iz područja medicinske znanosti na temu zdravlja i kapaciteta nastupanja sindikat nogometaša je izdao i preporuke koje bi nadležni trebali implementirati kako bi se zaštitilo dugoročno zdravlje elitnih nogometaša i sačuvala sportska izvrsnost na elitnoj razini nogometa.

>> FIFPro: Elitni profesionalni nogometaši su preopterećeni

Bili su to prvi ozbiljniji koraci u smjeru komunikacije o kreiranju kalendara natjecanja vodeći računa o zdravlju nogometaša. Do sada se (i još uvijek) kalendari natjecanja kreiraju primarno prema zahtjevima organizatora, sponzora i TV kuća. Pandemija koronavirusa, kao što znamo, uzrokovala je prekid nogometnih natjecanja diljem svijeta i posljedično kreirala mnoge probleme nacionalnim i kontinentalnim organizacijama koje su sada zbog gubitka vremena primorane kreirati još zgusnutije kalendare natjecanja.

Upravo na tu temu i povodom toga jučer se oglasio FIFPro čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“FIFPro pozdravlja korake poduzete u smjeru nastavka profesionalnog nogometa u nacionalnim i kontinentalnim natjecanjima. Ipak, zabrinuti smo zbog činjenice da su odgovorni do sada propustili implementirati zaštitne mjere kojima bi se sačuvalo zdravlje igrača tijekom razdoblja u kojem će kalendar natjecanja biti vrlo zgusnut.

Visok postotak elitnih nogometaša i do sada je bio veoma opterećen brojem utakmica u periodu prije koronavirus pandemije, nastupali su uz nedovoljan period oporavka između utakmica i nedovoljno razdoblje za mentalni i fizički oporavak između sezona. Nakon nastavka prekinutih natjecanja svjedočimo prvom rastu broja ozljeda koje su posljedica nedovoljnog vremena za pripremu i zgusnutog rasporeda utakmica.

Razumijemo da je nadoknađivanje neodigranih utakmica tijekom proteklih mjeseci zahtjevna zadaća. Utjecaj ove pandemije znači da će kalendar natjecanja biti još intezivniji po igrače u sljedeće dvije godine. Odgovor na ovakav razvoj događaja moraju biti bolje i inovativnije mjere zaštite zdravlja igrača, a ne uništavanje onih malo postojećih propisa tog područja. Od vitalne je važnosti da odgovorni zaštite igrače i dozvole im da igraju na svojoj najboljoj razini. Ovaj problem ne može čekati kreiranje sljedećeg kalendara natjecanja za period nakon 2024. godine.

Dosadašnje rasprave o reformama kalendara natjecanja zanemarivale su obvezu balansiranja potreba organizatora natjecanja s potrebama igrača. Ostavljanje odluke o opterećenju igranjem individualcima samo će dovesti do sukoba po pitanju njihovog nastupanja za reprezentacije, ogromnog pritiska na igrače da idu van okvira zdravog i u konačnici do pada kvalitete natjecanja.

U suštini, najhitnije zaštitne mjere (ne nužno samo ove) su sljedeće:

  • Na temelju medicinskih savjeta, FIFPRo je zagovarao post sezonski odmor od pet do šest tjedana. U ovoj jedinstvenoj situaciji, u najgorem slučaju, minimalno se moraju poštovati ugovorno dogovoreni periodi odmora za sljedeću pauzu. U većini država riječ je o minimalno tri tjedna. Nakon ovog perioda trebalo bi uslijediti razdoblje povratka treniranju kako bi se izbjeglo ozljede. Nije prihvatljivo da promjena kalendara natjecanja dovede do pritisaka da se ova prava krše.
  • FIFPro je zagovarao obvezni odmor od deset do četrnaest dana u pola sezone. Ovo sada postaje važnije nego ikad jer je pred nama period veoma zgusnutog raporeda natjecanja za većinu igrača tijekom sljedeće dvije do tri godine.
  • Individualno opterećenje igranjem mora biti propisano kako bi se ograničilo pojedince u igranju niza utakmica bez preporučenog perioda za oporavak. Istraživanja su pokazala poveznicu između rasta broja ozljeda i manje od šest dana odmora između utakmica. Ovaj tempo utakmica bit će norma u narednom periodu i stoga individualno opterećenje igranjem mora biti sistematizirano.
  • Savjeti za putovanja te zdravstveni i sigurnosni protokoli koji se tiču trenutne pandemije propisuju se u različitim državama i utječu na nogomet. Nužni su jasni standardi kako bi se spriječilo stvaranje pritiska ili disciplinskih mjera prema igračima koji će možda staviti svoje i zdravlje svojih obitelji iznad obveze igranja.

Paralelno s navedenim, FIFPro vjeruje da bi trenutni amandman na pravilo o broju zamjena tijekom utakmice trebalo produžiti.

Nogomet pokazuje inovativnost u donošenju odluka o reformama natjecanja, prijenosa i više. Sada je vrijeme da se taj pristup implicira i na zdravlje igrača. Nitko ne bi trebao riskirati svoje zdravlje i sigurnost da bi zadovoljio komercijalne i sportske ciljeve” – stoji za kraj u priopćenju svjetskog sindikata nogometaša.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter