Florentino Perez o Super ligi i nogometnoj budućnosti: ‘Gotovo je. UEFA-in monopol je gotov. Vrijeme je za novo doba’

Izvor: superleague.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Javnosti su se konačno počeli obraćati i pokretači događaja koji će promijeniti nogometne odnose u europskom, a posljedično neminovno i globalnom nogometu.

Osnivanje Super lige do sada, osim službenim priopćenjem dvanaest klubova osnivača, nije komentirao nitko od onih koji su začetnici i provoditelji ideje odvajanja najbogatijih europskih klubova od UEFA-e. Pred javnost su tako u ovom kratkom periodu od objave pokretanja lige gurani treneri ‘odbjeglih’ klubova, koji na temu nisu imali što ni reći, jer (ako im je vjerovati) nisu ni bili upućeni u to da njihovi klubovi u budućnosti neće nastupati u UEFA natjecanjima.

Jučer je prvo u intervjuu za Le Parisien istupio Anas Laghari, glavni tajnik Super lige i desna ruka predsjednika SL-a Florentina Pereza. Laghari je između ostalog najavio da bi novo natjecanje, ukoliko pregovori s UEFA-om prođu dobro, moglo započeti već u listopadu ove godine, ali i da su osnivači spremni za eventualne sankcije UEFA-e, čije prijetnje smatraju nelegalnima te vjeruju da će to biti u stanju i eventualno sudski dokazati.

Kao glavne razloge odvajanja od UEFA-e i pokretanja zatvorenog natjecanja Laghari se fokusirao na mlade generacije, što je nešto o čemu ćemo izgleda slušati u budućnosti od svih dionika Super lige. “Mlade generacije su sve manje zainteresirane za nogomet, eventualno ga igraju na konzolama, žele gledati eventualno velike utakmice, a njih je sve manje. Ovo natjecanje će biti nešto što svi žele pogledati, nešto što će potaknuti mlade da ponovno maštaju o nogometu i upoznaju nogomet koji neće biti rob histerije transfera i novca. Koronavirus pandemija samo je ubrzala proces koji nas je ionako čekao u nogometnoj industriji i natjerao da nađemo rješenje. Nogomet je posao u kojem se ne zarađuje novac. Već dugo prisutna je frustracija ulagača zbog sudjelovanja u nestabilnom sistemu u kojem sve ovisi o rezultatu kluba u Ligi prvaka. Možemo raditi planove za tri godine, ali razlike u (ne)mogućnostima provođenja istih mogu varirati u nekoliko stotina milijuna eura ovisno o rezultatu”.

U večernjem terminu jučer se u emisiji El Chiringuito de Jugones oglasio i predsjednik Super lige Florentino Perez koji za UEFA-u, naravno, nije imao lijepih riječi.

“U Real Madridu smo izgubili puno novca, svi prolazimo kroz veoma teško razdoblje i jedini način da steknemo veće prihode jest da tijekom tjedna igramo nakompetitivnije moguće utakmice. Iz UEFA-e su došli s tim novim formatom Lige prvaka koji nitko ne razumije, a i takva će početi tek 2024. godine. Do 2024. godine svi ćemo nestati, pa klubovi su izgubili po stotine milijuna eura. Njihov format ne garantira nam niti stvara dovoljne prihode da bismo mogli opstati, da bismo spasili nogomet. Kada kažem spasili nogomet, mislim na spas svih klubova, tako da možemo u miru živjeti barem dvadeset godina jer situacija je zaista dramatična. Vjerujemo da će ovaj format spasiti cijeli nogomet, baš kao što je to napravio Europski kup u pedesetima. Stvar je jednostavna, ako mi najveći budemo imali više novca, imat će ga i svi ostali, od manjih klubova kupujemo igrače i tako i njima pomažemo.

UEFA monopolu je došao kraj. Vrijeme je za novu eru. Njihovo ponašanje na sve ovo što se događa je neprihvatljivo i smiješno je da si predsjednik UEFA-e može dozvoliti da onako vrijeđa predsjednika velikog kluba. Ne trebamo takve ljude u nogometu. Uostalom, tko su ti ljudi? Novac zarađuju klubovi, UEFA ga samo ubire. Znam plaću LeBrona Jamesa jer je javna, a ne znam plaću predsjednika UEFA-e. Mi želimo transparentnost, želimo da se stvari za svih promijene na bolje. Činjenica je da je Liga prvaka atraktivna tek od četvrtfinala, nikoga nije briga za utakmice prije te faze.

Osvrnuo se i na prijetnje UEFA-e o zabrani igranja igračima dvanaest klubova osnivača za njihove nacionalne selekcije, ali i natuknuo kakve bi promjene mogle uslijediti s obzirom na to da Super liga neće biti ‘okovana’ propisima UEFA-e i ostalih nogometnih tijela koja propisuju nogometnu igru i njeno provođenje.

“Njihove prijetnje igračima su neutemeljene i naši igrači nemaju se čega bojati, garantiram i mogu biti sto posto sigurni u to. Što se Super Lige tiče postojat će definirani financijski okviri, imat ćemo i salary cap koji će vjerojatno biti 55% budžeta. Koristit ćemo VAR i unaprijediti njegovo korištenje, kao što planiramo učiniti i sa sudačkom organizacijom u koju ćemo dovesti najbolje svjetske suce.

Opcija za promjene ima mnogo. Nogomet nove generacije ne zanima u obliku u kakvom postoji danas. Možda ćemo i skratiti vrijeme trajanja utakmica kako bi sadržaj bio zanimljiviji, a što se nas tiče možemo imati i drugorazrednu Super ligu. Otvoreni smo za sve i baš zato priča Super lige nije priča o zatvorenom društvu”.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter