Futsal Dinamo – ono što čini klub

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Veliki broj tekstova povezan je s lijepom pričom Futsal Dinama ove sezone. Mediji voli takve priče u ovo okrutno vrijeme. Ljudi vole takve priče. Navijači vole takve priče. Krenuli su s podsmjehom, osuđeni na neuspjeh, neka se oni malo tamo igraju malog nogometa u drugoj ligi, neće smetati “velikom” Dinamu. Kad ono potpuno suprotno.
Sjajna kulisa. Koreografija za kojom godinama žude zagrebački fotoreporteri. Transparent do transparenta. Dlan do dlana. Usklađeno. Kao jedan. Dinamo kakav je nekad bio. Pobjeda po pobjeda u tamo nekoj drugoj ligi. Član po član. Glas po glas. Do konačne pobjede i plasmana u prvu ligu.

Nedjelja. Posljednji dan lige drugoligaških kvalifikacija. Futsal Dinamo je već prvak, osigurao plasman u prvu ligu. Utakmica je samo revijalna, neće tamo valjda u nekoj drugoj ligi sad biti nekakav spektakl. E, da. Upravo suprotno. Kad navijači žive klub onda je svaki dan spektakl.

U 12 h proslava je počela u pivnici. U 17.30 korteo zagrebačkim ulicama. U 19:30 utakmica. U 21 h proslava do kasno u noć. Jednostavno, satnica? Ne baš. Odlično ispunjena satnica. Sjajne slike zastava sa zagrebačkih ulica. Oproštaj jednog od najboljih igrača, bivšeg reprezentativca Hrvatske Domagoja Purgara. Proslava gola Matije Đulvata u kojem skida dres ispod kojeg je dres Dražena Petrovića. Navijanje u jedan glas cijelo vrijeme. Pobjeda na kraju nad drugoplasiranim Potpićanom 98 od 4mdash;2. Incident kakav? Pa ipak se bilo u pivnici na početku? To su huligani. Ne. Niti jedan incident. Pjevalo se i slavilo. Do dugo u noć, ne baš skupim vinom, ne baš skupim pivom, ne baš skupim šampanjcem, ali bitno je u kakvom si društvu. Jedan član mdash; jedan glas = KLUB.

Ovu nedjelju Zagreb je dobio još jednu lekciju što klub čini klubom. Takvo nešto ima Njemačka. Sređen sustav u kojem je klub javno dobro kojim upravljaju navijači. U takvom sustavu ispred stadiona postoje šatori u kojima navijači piju cijeli dan i navija se bez ikakvog incidenta. U takvom sustavu klubovi posluju transparentno i u plusu. Pokriju se koliko je lancun dug. Navijači su članovi i vlasnici kluba. Poduzetnici sponzori kluba dobro zarađuju. Kod nas nije tako. Nije sređen sustav. Ne radi se transparentno. Javno dobro posjeduju pojedinci. Navijače se gura u sukobe da se pokrije takav neuredan sustav.

I “veliki” Dinamo je proslavio titulu prošli tjedan. Proslava nije počela u 12 h, u 17:30 nije bilo kortea zagrebačkim ulicama. Nije bilo sjajnog navijanja protiv drugoplasirane, europske Rijeke. Nije bilo koreografije. Bilo je navijača koje se namamilo kao golubove. Popiješ pivu dobiješ kartu. Golove su dali Pjaca 2, Taravel i Soudani. Nitko nije skinuo dres kod gola, a da je ispod imao dres Dražena Petrovića. Tu utakmicu se opraštala jedna legenda kao kod Futsal Dinama Domagoj Purgar, Ognjen Vukojević. Nije ga trener Mamić htio uvesti pa je izvršni dopredsjednik Mamić morao iz lože vikati da ga trener Mamić stavi jer ipak dopredsjednik Mamić ima zadnju. Predsjednik kluba se nije miješao jer je dopredsjednik ipak jača funkcija. Trener Mamić nije dočekao proslavu na klupi. Otišao je u svlačionicu prije kraja. Fotoreporteri i plaćeni koreografi se svake godine moraju dobro potruditi izvući slike s proslave. Odlične sigurno ne mogu. I dobre slike su problem.

Nije bilo ni proslave do kasno u noć. Bar ne javno. Možda ipak i je negdje u nekoj vili u elitnom dijelu Zagreba jedan čovjek slavio. Sam u podrumu. Uz bocu najboljeg i najskupljeg vina. Možda i vrećicu sponzorskih grickalica. Preko puta stola nije bio ni brat. Možda samo njegova slika na stolu. Svjetlo blještavog lustera bacalo je samo sjenu jednog čovjeka na pod. Jedan član mdash; jedna sjena = klub. NE, to ipak ne čini klub.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter