Gasi se Udruga prvoligaša

Nakon 13 godina postojanja, Udruga profesionalnih klubova Prve HNL će u ponedjeljak, 24. ožujka u Zagrebu raspravljati o gašenju Udruge. Ukoliko ta odluka bude prihvaćena, hrvatski prvoligaški nogomet će biti vraćen pod izravan nadzor HNSmdash;a.

Udruga je osnovana 2001. godine s ciljem da se prvoligašima pomogne u kontroli njihovog natjecanja, a čine je svi nogometni klubovi koji sudjeluju u Prvoj ligi. Njihovo djelovanje jepodrazumijevalo prodaju TV i marketing prava kao izvor financiranja, provođenje natjecanja, predlaganja propozicija natjecanja i sl. Međutim, u praksi su, ipak, služili kao osigurač ostatku HNSmdash;a, koji je živio na lovorikama reprezentacije, da ih domaći nogometni klubovi ne pitaju novac. Osim toga, čelnici HNSmdash;a nikada nisu preuzeli odgovornost za probleme s kojima se prvoligaški nogomet suočavao posljednjih godina.

Nakon svega došli su do točke u kojoj će 10 prvoligaša u ponedjeljak raspravljati o gašenju vlastite udruge. Je li riječ o predizbornom potezu Davora Šukera kojim poručuje da brine za domaći nogomet ili o preraspodjeli novca iz HNSmdash;a, teško je razaznati iz izjave Davora Šukera za 24sata:

mdash; U ovome trenutku jedino Dinamo ima novca, a to je posljedica perfektnog rada posljednjih desetak godina. S druge strane imaš devet klubova koji na svojim računima nemaju puno novca te se postavlja pitanje čemu ta udruga služi. Hrvatski nogometni savez može pomoći svim klubovima, i želi im pomoći, ali to se ne može raditi preko druge udruge. Najlakše je bilo reći: ‘To je u domeni Udruge prvoligaša i HNS to ne treba raditi!’ Ja ne želim biti takav predsjednik, ja želim biti predsjednik koji će pomagati. Nama je svima u HNSmdash;u zadaća vratiti nogometu ono što nam je taj isti nogomet dao. Ako kažemo gradonačelniku Osijeka da neće morati izdvojiti 100.000 eura za video nadzor i ticketing, on će biti presretan. Mi smo tu da pomažemo HNLmdash;u, pa i bazi. Liga 10 je pun pogodak, a kada uvedemo ticketing bit će i 20 posto više gledatelja, a sve to imamo iz UEFAmdash;E i FIFAmdash;e.

Davor Šuker nije, pritom, odgovorio što će biti sa zaposlenicima Udruge, mada je teško vjerovati da će HNSmdash; otpisati svog povjerenika za natjecanje i vršitelja dužnosti tajnika Udruge Josipa Breznog i njegovu suprugu Andreu, koja obnaša dužnost administrativne tajnice u Udruzi. Što se tiče odnosa snaga među hrvatskim prvoligašima, to se ne bi trebalo mijenjatimdash; karte su već podijeljene u HNSmdash;u, a odluke se mogu provoditi kroz Udrugu ili bez nje.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter