Search
Close this search box.

KOMENTAR Gattuso je novi trener Hajduka

Za razliku od današnjeg nazovi novinarstva u kojem se štrapa na sve strane ne bi li se nabilo kvotu kartica potrebnih za pristojnu plaću, od nas nažalost (ili na sreću) uvijek možete dobiti samo činjenice. Službene dosadne vijesti koje su već jučer svima bile poznate. Legendarni Rino je novi trener Hajduka.

Na prvi balun su se svi raspisali o čovjeku koji hvata za vrat druge, logično povezujući karakter igrača Gattusa uz onaj trenera Gattusa, međutim iznenadit će se mnogi. Radi se o jednom dobrom, poštenom i skromnom ljudskom biću kojeg igrači izuzetno poštuju jer i on poštuje njih. Upravo to je možda i najpotrebnije u ovom trenutku Hajduku. Osoba koja će povezati sve ono što je bilo razjedinjeno.

Kod igrača mu je najbitnija nogometna duša. Da dišu nogomet. Da su momčad. Ne, neće ih on gaziti i ubijati na treninzima kako mnogi misle, ali naravno neće biti ni šetnje. Bit će intenzivno, ali s balunom, pokretljivošću. A i nije lako zabušavati kad kraj sebe imate takvu legendu koja će svakom igraču prići i pomoći. Pričati na vrlo prisnom nivou da će se i oni iznenaditi.

Ono najbitnije pitanje koje se proteže je kojim će se jezikom govoriti u svlačionici. Govorit će se engleski jer osim što je igrao u Škotskoj i žena mu je Škotkinja.

STRPLJIVA OBRANA (najčešće 4-4-2)

Što se tiče onog nebitnog, samog nogometa, opet svi očekuju 10 Gattusa na terenu koji će rovati teren. Razočarat će se. Njegove momčadi igraju strpljivo. Presing bez obzira na kojem dijelu terena bio nije bezglav. Protivnika kanalizira u zone koje mu odgovaraju. Ako traži visoki presing nikad ne napada vratara ili protivničke stopere koji su u posjedu baluna. Dopustit će vrataru da igra prema središnjim igračima zatvarajući dodavanja stoperima.

Ako je u srednjem ili niskom bloku suparniku otvara bok (ili uspješnim zatvaranjem, suprotni bok) tražeći od igrača da čuvaju kanale među i polu-prostora. Dakle, radi se o jednom sigurnom nogometu, hvatanja u trapule, čuvajući cijelo vrijeme strukturu i linije usko. Provocirajući grešku. O tome govore i brojke gdje je na primjer Napoli bio pri dnu statistike koliko dodavanja dopusti prije nego oduzmu balun. Iz takve ideje pokušava brzo razviti kontranapade.

Otvaranje sredine u visokom presingu:

Kanaliziranje u srednjem bloku protiv Barcelone s Messijem:

Iskakanje iz 4-1-4-1 u 4-4-2 u srednjem bloku kad balun ide na bok:

Kanaliziranje suparnika na bok u niskom bloku:

NAPAD (veliki posjed uz gradnju od samog vratara, najčešće 4-2-3-1)

Što se tiče napada osnovna ideja mu je bila hvatanje suparnika na naivnost, da zagucaju ješku. Gradi ga od samo vratara s kojim stoperi igraju usko u razini visine 5 metara provocirajući visoki presing. Istovremeno su oba beka nisko kao i 2 zadnja vezna u razini 16 metara, otvarajući gomilu mogućnosti izlaska. Naravno, s Livajom na desetci (i još jednim napadačem, tipa Beljo), vrlo lako je pronaći brzi prijenos baluna, što mu je uostalom ideja bila gdje god bi trenirao.

U svakom slučaju neće se više dogoditi da Hajduk ima problem izlaska iz presinga jer ga nisu trenirali. Niti će biti više bezveznih kendavanja baluna „duuuugaaaaa“.

Što se tiče pozicijskog napada uvijek jedno krilo drži širinu dok drugo ulazi u sredinu, otvarajući prostor beku.

Najveće kritike koje je Gattuso dobivao odnosile su se na previše oslanjanja na individualnu kvalitetu svojih igrača u napadu. Često bi to znalo biti dosadno i bezidejno kad propadne plan A ili B pa onda ovisi o raspoloženju najboljih.

Pokušavao je često i s njemu najdražih 4-3-3, ali jednostavno igrači koje je imao nisu znali odgovoriti adekvatno u dugom nizu dobrih igara. Obrana bi se raspadala na tom visokom nivou jer srednji red nije mogao toliko pomagati.

Često traži igru preko boka oslanjajući se na individualnu kvalitetu krila i priključivanje sredine.

Gattuso nije rob jedne formacije. Kad nije išlo u Marseillu s 4-3-3 prebacio se na 4-2-3-1 pa i na 3-5-2 što je pomoglo kratkoročno. Nakon toga se vratio na početne postavke i opet potonuo.

Za razliku od trenera zbog kojih bi Hajduk morao razbucati cijelu momčad Rino treba samo 2-3 pojačanja. U svakom slučaju visoki napadač, „box to box“ srednji koji može zadnjeg veznog odigrati na jedan žustar način jer se ne može i ne smije čekati povratak Žapera (cijela sezona se može raspasti u kolovozu i rujnu). I naravno, ovisno o odlascima.

Ono što je jako bitno, dolaskom Gattusa šalje se i poruka o ambicijama Hajduka pa će i kvalitetnije igrače biti lakše angažirati. Opet će se stvoriti euforija, tražit će se pretplata više, a Adidasov dres će biti jako tražena roba. Koliko će njegova osobnost donijeti atmosferi na tribini valjda ne treba posebno napominjati. Uostalom, Napoli-Marseille-Hajduk. Nije slučajno.

Uglavnom, Bilima ogroman vjetar u leđa koji je zapuhao samo zbog Kalinića. Bez obzira na skromne posljednje učinke u svojoj karijeri dolazak ovakvog trenera u HNL je ipak jedno veliko iznenađenje. I zanimljivo, koliko god Hajduk trebao njega toliko i on treba jedan dobar rezultat.   

Zadnje objavljeno

Twitter